Daniel Constantin anunţă semnarea unui memorandum care va debloca piaţa chineză

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, susţine că deblocarea pieţei chineze pentru exporturile de bovine şi carne de porc se va realiza după vizita omologului său chinez în România.

Adăugat: 3 Iunie 2014
Ultima actualizare:3 Iunie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Daniel Constatin, ministrul Agriculturii
trimite pe mail

Prezent, marţi la conferinţa cu tema "ANSVSA -10 ani de excelenţă în domeniul sanitar-veterinar şi al siguranţei alimentelor",  Daniel Constatin  a anunţat că la sfârşitul săptămânii va sosi la Bucureşti o delegaţie din China, cu care se va semna un memorandum care va debloca piaţa chineză pentru exporturile de bovine şi carne de porc.

"Deblocarea pieţei din China este foarte importantă pentru noi, însă, în egală măsură, am susţinut că avem nevoie de investiţii ca să mărim zona de producţie din România şi pe urmă să ne ocupăm de partea de export. Avem două obiective importante: investiţii şi exporturi", a spus Daniel Constantin.

De precizat că ministrul chinez al Agriculturii este aşteptat la finele acestei săptămâni într-o vizită oficială în România.

Ajutorul de minimis va fi acordat

La acelaşi eveniment, Constantin a mai spus că umele necesare pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor afectaţi de fenomenele meteo nefavorabile, sub forma unui ajutor de minimis, vor fi asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii, însă, deocamdată, nu a fost stabilit cuantumul pentru că există doar o evaluare primară.

Ministrul crede că soluţia pe termen mediu şi lung pentru despăgubirea agricultorilor o reprezintă fondurile mutuale, care "vor începe în acest an activitatea în România".

În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a apreciat toate rezultatele medicilor veterinari din ultimii doi ani, mai ales că acestea au avut un impact pe latura economică a României.

"În primul rând, după şapte ani, aţi reuşit să deblocaţi cea mai importantă piaţă pentru noi, piaţa UE, pentru exportul de carne de porc. (...)  Sper ca în anul 2015 să putem vorbi şi de exportul de animale vii. De asemenea, anul trecut, am deblocat pieţe terţe importante pentru România, chiar dacă impactul încă nu s-a văzut. Exporturile pe pieţe terţe au crescut cu 75%, e adevărat că nu din produsele pe care le-aţi deblocat dvs., însă potenţialul pe care îl avem nu este valorificat la maximum" a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.

La rândul său, preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a afirmat că România are unul dintre cele mai puternice şi performante servicii sanitar-veterinare din Europa.

El a precizat că inspectorii au reuşit să demonteze toate acuzaţiile nefondate aduse României în scandalurile alimentare, demonstrând lumii întregi că serviciile veterinare din ţara noastră sunt printre cele mai eficiente din Uniunea Europeană.

  Autor:
Alexandru Lancuzov
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Iunie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza