Dan Șova și Dan Radu Rușanu, audiați în Comisia de anchetă privind alegerile

Dan Şova a precizat că suspiciunile social-democraţilor cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 au fost legate în special de modul în care s-a desfăşurat scrutinul la secţiile de votare din diaspora.

Adăugat: 7 Iunie 2017
Ultima actualizare:7 Iunie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Dan Şova
trimite pe mail

A fost o nouă şedinţă, astăzi, a comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009.

Audierile s-au încheiat, iar lucrările vor fi reluate săptămâna viitoare.

Dan Şova a precizat în timpul audierilor din comisia parlamentară de anchetă, că suspiciunile social-democraţilor cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 au fost legate în special de modul în care s-a desfăşurat scrutinul la secţiile de votare din diaspora.

Pe de altă parte, el a subliniat că fără buletinele de vot din 2009, este greu de demonstrat că alegerile au fost fraudate şi a propus modificarea legislaţiei, astfel încât să fie asigurate condiţii reale pentru contestarea unui scrutin, prin acordarea unui termen mai lung, nu doar de trei zile, cum sunt acum impuse prin lege.

"Ar trebui să aibă 60 de zile la dispoziţie să strângă nişte probe. Curtea Constituţională se mai poate gândi şi dânsa 30, 45 de zile, dacă e ok. Biroul Electoral Central să poată să fie un organ în faţa căruia să se poată pleda, să se poată susţine nişte lucruri", a spus Dan Şova.

Membrii comisiei l-au audiat şi pe fostul lider PNL, Dan Radu Ruşanu, care a declarat că alegerile din 2009 au fost viciate în favoarea lui Traian Băsescu, prin turism electoral, votul din diaspora şi prin inversarea cifrelor din procesele verbale de numărare a voturilor.

Dan Radu Ruşanu s-a referit şi la întâlnirea din noaptea alegerilor din casa lui Gabriel Oprea, a mai multor persoane cu funcţii importante în stat, între care Laura Codruţa Kövesi, George Maior şi Florian Coldea.

"Cei care erau acolo nu încercau să influenţeze sau să fraudeze alegeri. Liderii grupului independenţilor şi liderii instituţiilor de forţă, practic, aşteptau rezultatul alegerilor ca să stabilească viitoarea guvernare", a spus Dan Radu Ruşanu.

Comisia îşi va continua lucrările pe tema alegerilor din 2009 săptămâna viitoare, când au fost invitaţi la audieri George Maior, Laura Codruţa Kövesi şi Emil Boc.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza