Dan Şova, la DNA în dosarul Bechtel

Ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova, s-a prezentat la DNA pentru a depune documente privind plângerea pe care a depus-o pentru contractul original cu Bechtel.

Adăugat: 27 August 2013
Ultima actualizare:27 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, s-a prezentat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a depus corespondenţa dintre ministere în legătură cu dispariţia exemplarului original al contractului cu Bechtel.
    
"Săptămâna trecută am depus o plângere pentru că nu se găseşte contractul Bechtel. O plângere 'in rem', în care am solicitat DNA să facă demersuri pentru a vedea ce s-a întâmplat cu contractul şi eventual să identifice persoanele vinovate de dispariţia lui. Acum, domnii procurori ne-au rugat, mai ales că eu sunt cel care a semnat plângerea, să aducem documente referitoare la corespondenţa între ministerul nostru şi celelalte ministere, prin care am solicitat să ni se pună la dispoziţie contractul pentru a-l desecretiza. Am adus documentele pe care le-am trimis la Transporturi, la CNADNR", a declarat Şova.

El a precizat că nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor până la acest moment şi a arătat că nu are cunoştinţă dacă în serviciul de documente speciale, unde ar fi trebuit să se afle unul dintre originalele contractului cu Bechtel, sunt camere video.

Şova: Varianta veche a contractului cu Bechtel din 2003 nu s-a găsit
    
Ministrul a arătat că instituţia pe care o conduce s-a ocupat doar de reziliere, în acest context fiind până la acest moment desecretizat contractul din 2006.
    
"Am desecretizat şi am publicat varianta consolidată, adiţionalele şi protocoalele, iar varianta veche a contractului din 2003 nu s-a găsit, şi am depus corespondenţa privind aceste aspecte", a declarat Şova.
    
Întrebat dacă va purta discuţii pe acest subiect cu noul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, Şova a spus că "asta nu este o discuţie între miniştri".

Şova a menţionat că, în urma declanşării acestui scandal, Corpul de control a solicitat Bechtel, atât în România cât şi în SUA, punerea la dispoziţie a originalului contractului, în măsura în care compania este de acord cu acest lucru.

Plângerea penală a lui Boagiu împotriva lui Şova, "caraghioasă"

Ministrul a catalogat ca fiind "caraghioasă" plângerea depusă împotriva lui la Parchetul General de fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu, explicând că nu a fost chemat de procurori în legătură cu acea plângere.
    
Dan Şova a precizat că va fi analizată posibilitatea să fie introdusă la Tribunalul Bucureşti o cerere privind legalizarea unei copii a contractului Bechtel.
    
Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine a depus la DNA, în 20 august, o plângere penală pentru neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Braşov-Borş.

"Plângerea a fost depusă la DNA, fiind vorba de o infracţiune de serviciu care poate aduce Statului Român pagube însemnate, mai mari decât echivalentul a 1.000.000 euro, ţinând cont de valoarea contractului cu Bechtel International Inc. Aceasta a fost făcută 'in rem' şi nu e îndreptată  împotriva unei persoane anume, Direcţia Naţională Anticorupţie fiind în măsură să cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului", arăta, într-un comunicat de presă, departamentul condus de ministrul Dan Şova.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
27 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza