Cum sunt afectaţi românii de criza din Spania?

Românii care muncesc în Spania se tem că ar putea să fie tăiaţi de pe lista ajutoarelor de 400 de euro, acordate şomerilor de lungă durată.

Adăugat: 23 Aprilie 2013
Ultima actualizare:23 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a rostit un nou discurs din ceea ce presa europeană semnalează drept o schimbare tot mai radicală de ton a liderilor europeni, în defavoarea politicilor de austeritate.

Şeful Comisiei Europene consideră că Uniunea ar trebui să pună tot mai mult accent pe politicile de stimulare a creşterii economice pe termen scurt şi mai puţin pe reducerea cheltuielilor bugetare.

După cum scrie publicaţia "The Wall Street Journal", Barosso a declarat că politica de austeritate, urmată de UE, în ultimii ani, nu mai are susţinerea politică şi socială necesară pentru a funcţiona.

Ministrul spaniol de finanţe, Luis de Guindos, declara la sfârşitul săptămânii trecute că un nou plan bugetar al Guvernului spaniol, prezentat spre sfârşitul acestei săptămâni, va pune accent pe creştere economică şi va reduce importanţa acordată diminuării cheltuielilor.

Comunitatea românească din Spania, în scădere

Spania traversează încă un program deosebit de sever de austeritate, care a ostilizat, practic, toate păturile sociale.

Dezvoltată mai ales pe seama boom-ului imobiliar de acum cinci ani, importanta comunitate românească din Spania este în continuă scădere faţă de anul trecut - ultimele cifre arată că a scăzut cu aproape 28.000 de membri.

Totuşi, românii sunt cei mai numeroşi străini din Spania, o comunitate de peste 860.000 de persoane, dar criza economică a introdus pentru toţi rezidenţii străini din Spania noi obligaţii.

Depunerea declaraţiei privind bunurile din străinătate are, potrivit decretului emis de Guvernul de la Madrid, un unic scop: cel de informare, pentru a preveni şi a combate frauda fiscală - se mai arată în Legea numărul 7 din octombrie 2012.

Obligaţia revine celor care au bunuri sau conturi cu valoare de peste 50.000 de euro, iar completarea sa se face pe internet.

Românii se tem că nu vor mai primi ajutor de şomaj

Corespondentul RRA, Anamaria Damian a întrebat-o  pe Daniela Vărzari, responsabil al Centrului de Informare Europenă - Europe Direct din Coslada, care sunt consecinţele acestui decret şi la ce se pot aştepta românii din Spania, în noile condiţii.

Ea a explicat că românii se tem că ar putea să fie tăiaţi de pe lista ajutoarelor de 400 de euro, acordate şomerilor de lungă durată, şi aminteşte că, în septembrie 2012, Ministerul Sănătăţii a decis că străinii din Spania pot beneficia de asistenţă sanitară gratuită numai dacă au venituri de până la 100.000 de euro pe an. 

"Există o anumită temere, că se vor lua în calcul aceste bunuri, pentru condiţionarea acordării unor ajutoare sociale, pensia minimă garantată de legea spaniolă, plata unor impozite suplimentare. În momentul de faţă, în legea spaniolă nu apar aceste menţiuni. Totuşi, există, la nivel naţional, aici există anumite dispoziţii, care oferă anumitor grupuri de persoane ajutoare care sunt /.../ existenţa sau de neexistenţa acestor venituri. Prin urmare, nimic nu împiedică autorităţile spaniole să coreleze aceste date fiscale cu anumite prestaţii de genul acesta. Eu nu mă refer la ajutoare de şomaj sau anumite prestaţii contributive, deci în urma plătirii cotizaţiilor faţă de statul spaniol, ci mă refer la acele ajutoare sociale, care sunt date aici, inclusiv asistenţa sanitară, în momentul de faţă este legată de existenţa unor venituri. În condiţiile de faţă, dacă persoanele ar trebui să declare toate bunurile pe care le au în străinătate, şi dacă depăşesc acele bunuri, în total, valoarea de 100.000 de euro, vor rămâne fără asigurare sanitară", a spus Daniela Vărzari. 

Pe de altă parte, încă de anul trecut, între noile măsuri pentru străinii care doresc să obţină rezidenţa în Spania, figurează şi cea referitoare la demonstrarea unor venituri suficiente de cel puţin 1.200 de euro pe lună.

Şi tot în acest context, amintim că românii din Spania se supun, până la sfârşitul anului 2013, restricţiilor pe piaţa muncii.

Astfel, un cetăţean român, care doreşte să muncească în Spania, trebuie să o facă pe cont propriu, ori cu o ofertă de muncă prealabilă.Autor:
Anamaria Damian
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza