CSM a decis să apere reputaţia profesională a procurorului Papici

Inspecţia Judiciară din Consiliul Superior al Magistraturii arată că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile premierului Victor Ponta.

Adăugat: 8 Octombrie 2013
Ultima actualizare:8 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis să apere reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici din DNA.

Un raport al Inspecţiei Judiciare prezentat  în şedinţa CSM arată că premierul nu avea dreptul să extrapoleze nemulţumirile referitoare la instrumentarea anumitor cauze, iar declaraţia acestuia prin care îl consideră pe Lucian Papici "băsist", "morarist" şi "macovist" şi spune că a instrumentat dosare politice afectează prestigiul acestuia.

Afirmaţiile premierului la adresa procurorului Papici nu au fost argumentate,  spun inspectorii judiciari citaţi de redactorul RRA, Mădălina Verman.

Reamintm că procurorul Papici din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA a solicitat în 3 octombrie Consiliului Superior al Magistraturii să-i apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media pe care le-a considerat denigratoare.

CSM a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice dacă declaraţiile din ultima săptămână sunt sau nu de natură să aducă atingere independenţei justiţiei.

Unul dintre membrii CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă, consideră că este necesar un nou raport al Inspecţiei Judiciare şi argumentează că este inadmisibil ca numirile în funcţii de conducere din justiţie să fie obiectul unui pact de coabitare politică.

"Tot ce s-a întâmplat de o săptămână încoace, tot contextul, declaraţiile primului-ministru, declaraţiile altor politicieni, telefonul preşedintelui la procurorul general, toate acestea trebuie să-şi găsească un răspuns într-un raport al Inspecţiei Judiciare. Este inadmisibil ca noi să devenim prizonierii unei lupte politice şi sper să nu se întâmple lucrul ăsta. Este inadmisibil să aflăm că a existat sau că există un pact de coabitare pe numiri în funcţii de conducere la parchete. Nici o funcţie din sistemul judecătoresc, fie că sunt instanţe sau parchete, nu trebuie să facă obiectul unui pact de coabitare", a spus Horaţius Dumbravă.

Papici îl acuză pe premier

Procurorul DNA Lucian Papici a declarat  pe 3 octombrie, că a solicitat CSM să îi apere reputaţia profesională în urma declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta după încetarea delegării sale în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie.

Lucian Papici susţinea, în cererea adresată CSM de apărare a reputaţiei profesionale, că premierul, prin afirmaţiile potrivit cărora "Papici a făcut dosare politice" şi "De ce trebuie să-i ţinem pe toţi băsiştii?", a lăsat să se înţeleagă că el decide dacă un procuror şef rămâne sau nu în funcţie.

Direcţia Naţională Anticuropţie arăta, într-un comunicat de presă, emis săptămâna trecută, că procurorul Lucian Gheorghe Papici, din cadrul Secţiei de combatere a corupţiei a DNA, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputaţia profesională şi imaginea publică în legătură cu afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta în mass-media.

 Autor:
Mădălina Verman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza