Criza internaţională va continua şi în 2012

România îşi păstrează potenţialul de creştere economică în 2012, dar cuvântul de ordine pentru la anul este incertitudinea, apreciază analiştii financiari.

Adăugat: 28 Septembrie 2011
Ultima actualizare:28 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România îşi păstrează potenţialul de creştere economică în 2012, dar cuvântul de ordine pentru la anul este incertitudinea, apreciază analiştii financiari.

La conferinţa pe tema riscurilor de ţară, care a avut loc, miercuri, la Bucureşti,  atât analiştii economici cât şi  comentatorii evoluţiei financiare sunt de acord că  şi în 2012 va continua criza, iar faptul că România nu a adoptat, încă, moneda unică este considerat drept  un avantaj, în această perioadă extrem de dificilă pentru zona euro.

Acest avantaj pare a fi anulat, însă, în mare parte de dependenţa de acestă zonă de volumul mare al exporturilor care merg în ţările membre.

Economia globală trece printr-o fază periculoasă, apreciază Cristian Ionescu, reprezentantul firmei de consultanţă Coface, organizatoarea evenimentului.

Investiţiile trebuie să ia locul măsurilor de austeritate, este recomandarea către ţările care au resimţiti acut şocul crizei economice, pentru că, spune Cristian Ionescu, reducerile de cheltuieli nu aduc profit.  

"Cred că, pentru a găsi soluţii de revenire la economie, trebuie să ne schimbăm mentalitatea de austeritate. Nu putem câştiga în competiţia economică dacă ne păstrăm o mentalitate defensivă şi în următorul interval. Pentru ca economia noastră să crească, să iasă de pe traiectoria de creştere mediocră, care este mult sub potenţialul noninflaţionist al economiei noastre, este nevoie să ne schimbăm mentalitatea şi să trecem de la o mentalitate austeră la una de creştere reală, în care chiar să credem şi să ne gândim să creştem, nu cu o strategie defensivă vrem să obţinem creştere economică" a spune acesta. 

Vorbind despre câştigători în lupta cu criza din ultimii ani, exemplele pozitive sunt Rusia, Turcia, China şi, din membrele Uniunii Europene, Polonia, Cehia sau Slovacia.

În privinţa domeniilor care şi-au menţinut profitabilitatea în această perioadă dificilă se remarcă cel farmaceutic, al produselor de lux sau IT.

Cât priveşte România, este menţionată printre economiile care au avut cel mai mult de pierdut pe timp de criză, alături de Bulgaria şi Grecia.

Analistul Daniel Dăianu subliniază, din nou, printre punctele slabe, gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene, dar atrage atenţia şi asupra nevoii unei mai bune colectări la bugetul de stat, prin eliminarea fraudelor.  
"Ar trebui să încercăm să creştem veniturile fiscale. Sigur, e complicat să lupţi contra evaziunii fiscale, dar se poate lupta. Aş mări royalties, care sunt foarte scăzute în România, nu numai pentru că este criză, ci pentru că aşa e economic să faci. Aş impune şi taxă pe pământ ridicată, ca să fie utilizat pământul, mai ales că pământul României e o resursă de aur", a arătat Dăianu.

Cât despre 2012, fostul ministru al finanţelor, Daniel Dăianu, atenţionează că o eventuală înrăutăţire a situaţiei la nivel global ar putea influenţa dramatic previziunile pentru evoluţia României.

"Presupunând că nu se întâmplă o catastrofă în economia europeană, eu cred că, într-adevăr, am putea să avem o rată de creştere de 2,5%, în anul ce vine. Dacă s-ar produce o recesiune în Europa, eu cred că ne-am îndrepta către o creştere către 1%. Decuplarea nu este posibilă, nu avem cum, a mai explicat Daniel Dăianu, citat de redactorul RRA.Autor:
Adrian Cristea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
28 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza