Crimeea a ales alipirea la Federaţia Rusă

Aproximativ 97% dintre alegătorii din Crimeea au votat, în cadrul unui referendum, pentru alipierea la Federaţia Rusă.

Adăugat: 17 Martie 2014
Ultima actualizare:17 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Referendum în Crimeea. Sursa: captură TVR
trimite pe mail

UPDATE Aproape 97% din participanţii la referendumul de  din Crimeea au optat pentru separarea de Ucraina şi alipirea la Federaţia Rusă, potrivit rezultatelor finale, publicate luni dimineaţă.

În urma validării şi, în conformitate cu declaraţia de independenţă adoptată săptămâna trecută, Crimeea va deveni republică independentă, iar o delegaţie se va deplasa la Moscova pentru a depune cererea oficială privind intrarea în componenţa Federaţiei Ruse.

Moscova susţine că referendumul a fost legal şi anunţă că va respecta alegerea populaţiei din Crimeea; deputaţi ruşi au declarat deja că o decizie privind primirea Crimeei în Federaţie ar putea fi luată în zilele următoare.

Rusia şi Occidentul, poziţii diametral opuse

Occidentul denunţă referendumul şi pregăteşte noi sancţiuni faţă de Rusia, o parte dintre acestea putând fi anunţate luni.

Rusia, pe de altă parte, continuă să susţină că rusofonii din Ucraina sunt în pericol şi că referendumul a fost legal şi anunţă că va respecta alegerea populaţiei din Crimeea.

Deputaţii ruşi au declarat deja că o decizie privind primirea peninsulei în Federaţie ar putea fi luată în zilele următoare.

Corespondentul RRA, Alexandru Beleavski, transmite că referendumul din Crimeea a însemnat "acea linie roşie" care, odată depăşită, face foarte greu pentru Moscova şi, personal, pentru preşedintele Vladimir Putin orice pas înapoi, mai ales că atât în Crimeea cât şi în Rusia rezultatele referendumului au fost primite cu ovaţii.

În urma validării şi în conformitate cu declaraţia de independenţă adoptată săptămâna trecută, nerecunoscută evident de Kiev, Crimeea va deveni republică independentă, iar deputaţii urmează să aprobe cererea oficială privind intrarea în componenţa Rusiei.

Probabil vor fi două cereri, intenţia fiind ca Sevastopolul - oraş cu statut administrativ oricum distinct şi care este principala bază a flotei ruse la Marea Neagră - să ceară admiterea în componenţa Rusiei, ca subiect separat de Crimeea.

Aceasta nu ar mai condiţiona soarta Sevastopolului de cea a restului regiunii.

După-amiază, o delegaţie a conducerii pro-ruse din Crimeea va merge la Moscova pentru a prezenta rezultatele referendumului şi a discuta formalităţile de aderare.

După cum a precizat preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, procedura prevede ca un stat străin ce doreşte să fie primit în componenţa Rusiei să-i adreseze acesteia cererea oficială privind încheierea unui tratat între el şi Rusia.

Preşedintele Rusiei informează Parlamentul şi Guvernul, are consultări, iar după obţinerea avizului Curţii Constituţionale şi semnarea tratatului în cauză trimite aceste documente, spre aprobare, Dumei de Stat, care va trebui să aprobe o lege constituţională, ce conţine inclusiv denumirea statului şi statutul acesteia.

Această interpretare lasă să se înţeleagă că este posibil ca admiterea Crimeei în componenţa Rusiei să aibă loc în baza actualei legislaţii şi nu prin procedura simplificată, proiectul de lege care se află în acest moment în Duma de Stat şi care va fi discutată, probabil vineri, pe 21 martie.

Legislativul rus a declarat deja gata să parcurgă toate aceste proceduri cât mai rapid, însă, în opinia diferiţilor deputaţi, durata acestor proceduri, cel puţin  finalizarea întregii proceduri juridice, ar putea dura fie trei zile, fie chiar trei luni.Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza