Corina Creţu, comisar european: Prioritatea mea absolută este crearea de locuri de muncă

În urma audierilor care au avut loc, astăzi, în Parlamentul European, Corina Creţu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de comisar european pentru Politică Regională.

Adăugat: 1 Octombrie 2014
Ultima actualizare:2 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Corina Creţu, în timpul audierilor. Foto: Cătălin Purcaru
trimite pe mail

UPDTE 3 Avizul favorabil primit de Corina Creţu îi deschide calea spre unul din cele mai importante portofolii din viitoarea Comisie Europeană, cu un buget repartizat de peste 350 de miliarde de euro în următorii şase ani.

Conform calendarului procedural, noua Comisie condusă de Jean-Claude Juncker ar urma să îşi înceapă activitatea de la 1 noiembrie, după ce vor fi audiaţi toţi comisarii nominalizaţi şi după un vot de confirmare în plenul Parlamentului European.

Potriivit trimisului RRA la Bruxelles, documentul oficial prin care Corina Creţu, comisar desemnat pentru politica regională, a primit aviz favorabil din partea eurodeoputaţilor, urmează să fie redactat în următoarele ore.

Pe data de 22 octombrie, Parlamentul European se va reuni în sesiune plenară la Strasbourg şi va vota întreaga Comisie care ar urma să-şi înceapă mandatul la 1 noiembrie.

În discursul său, europarlamentarul PSD Corina Creţu a punctat pe maximizarea politicilor regionale, pentru dezvoltarea economică şi creşterea locurilor de muncă. Întrebările europarlamentarilor s-au axat de multe ori pe necesitatea creşterii fondurilor europene în noua perioadă de guvernare.

Comisarul desemnat pentru Politica Regională, Corina Creţu, a fost audiat timp de trei ore de Comisia de specialitate a Parlamentului European.

Site-ul politicaromaneasca.ro a transmis LIVE VIDEO audierile din Parlamentul European ale comisarului desemnat Corina Creţu.

UPDATE 2 Audierile comisarului desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, de la Parlamentul European s-au încheiat după ora 13.00, ora României.

Potrivit trimisului RRA la Bruxelles, Cătălin Purcaru, care a asistat la audierile de la Bruxelles, obiectivul principal al comisarului desemnat îl reprezintă creşterea locurilor de muncă.

Politica regională este o expresie a solidarităţii şi va aduce o strategie esenţială în acest sens, a afirmat Corina Creţu.

Comisarul desemnat pentru Politica Regională a vorbit despre importanţa acestui portofoliu pentru economia europeană postrecesiune.

Totodată, investiţiile în regiunile Europei, în economia reală şi în populaţie vor contribui la întărirea economiei europene, a declarat Corina Creţu.

De asemenea, ea s-a referit la parteneriatele publice şi private. Este nevoie de o mai bună comunicare şi cooperare cu întreprinderile mici şi mijlocii în cadrul politicii de coeziune, a precizat comisarul desemnat pentru Comisia REGI.

În privinţa fondurilor europene alocate, Corina Creţu a afirmat că toate statele membre care nu au reuşit să cheltuiască banii europeni trebuie ajutate să o facă până la finalul anului viitor.

"În opinia mea, calitatea programelor nu trebuie sacrificată de dragul absorbţiei europene. Nu trebuie să facem absorbţie doar de dragul absorbţiei, facem absorbţie doar dacă aceste programe sunt de calitate, dacă aceste programe generează locuri de muncă şi dacă răspund nevoilor concrete ale cetăţenilor.
Reporter: Suspendarea fondurilor este ultima soluţie pe care o va propune Comisia, şi asta după un proces foarte îndelungat", a precizat Corina Creţu citată de trimisul RRA la Parlamentul European.

UPDATE 1 Prioritatea comisarului european desemnat pentru Politică Regională, Corina Creţu, este de a folosi dezvoltarea regională pentru crearea de locuri de muncă.

Corina Creţu a făcut această declaraţie în cadrul audierilor din comisia de specialitate a Parlamentului European.

Întrebările eurodeputaţilor au vizat, de asemenea, creşterea economică şi politicile regionale, ţinând cont că 75% din populaţia Uniunii Europene trăieşte la oraşe.

Portofoliul Politici Regionale administrează aproape o treime din bugetul Uniunii Europene, suma totală fiind, pentru perioada 2014 - 2020, de 350 de miliarde de euro.

Audierile continuă până la ora 13:00, ora Bucureştiului, potrivit corespondentului RRA la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.

UPDATE Corina Creţu, comisarul european desemnat pentru politică regională, audiată la această oră pentru acest portofoliu de către eurodeputaţi, a spus că prioritatea sa absolută este să dea în folosinţă dezvoltarea regională pentru crearea de locuri de muncă.

În discursul său de la începutul reuniunii, care a început în urmă cu o oră, Corina Creţu a mai spus că este nevoie să fie negociate programe operaţionale de calitate. Corina Creţu a pledat pentru solidaritatea statelor membre, în special pentru implicarea celor mai dezvoltate în sprijinul celorlalte.

Ea a promis "o toleranţă zero faţă de fraudă".

Audierile au depăşit ora 13:00, ora Bucureştiului, şi au fost transmise în direct în limba română pe site-ul  romaniaactualitati.ro şi pe politicaromaneasca.ro

Ulterior, Corina Creţu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.

Corina Creţu a fost nominalizată pentru portofoliul Politici Regionale, care are un buget de 350 de miliarde de euro în perioada 2014 - 2020.

Audierile durează câte trei ore şi constau într-o prezentare făcută de fiecare comisar, urmată de întrebări şi răspunsuri, precizează corespondentul RRA.

Presa de la Bruxelles a făcut deja o listă a comisarilor care ar putea avea probleme în timpul audierilor de astăzi, dar pe care nu se află comisarul român.

Ziariştii se concentrează asupra britanicului Jonathan Hill, a cărui numire pentru protofoliul Serviciile Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital, a ridicat deja critici din partea mai multor eurodeputaţi.

De asemenea, este criticată numirea spaniolului Miguel Arias Canete, desemnat pentru Energiei şi Schimbările Climatice, o personalitate controversată şi acuzată în ţara sa de conflict de interese.

Şi el va fi audiat astăzi, împreună cu ungurul Tibor Navracsics, la Educaţie şi Cetăţenie, considerat drept un artizan al reformelor şi care ar fi limitat libertăţile cetăţeneşti în ţara sa.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihaescu
Reporter:
Cătălin Purcaru
Adăugat:
1 Octombrie 2014
Ultima actualizare:
2 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza