Cooperarea aprofundată dintre NATO şi UE "trebuie aplicată şi pentru vecinătate"

La reuniunea miniştrilor de externe din NATO, ministrul Comănescu a explicat că noua cooperare aprofundată dintre NATO şi Uniunea Europeană trebuie aplicată şi pentru vecinătate.

Adăugat: 7 Decembrie 2016
Ultima actualizare:7 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Lazăr Comănescu, ministrul de externe
trimite pe mail

Şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, a insistat, astăzi, pe nevoia ca iniţiativa de apărare europeană şi NATO să fie complementare şi să se evite suprapunerile.

La reuniunea miniştrilor de externe din NATO, de la Bruxelles, ministrul Comănescu a explicat că noua cooperare aprofundată dintre NATO şi Uniunea Europeană trebuie aplicată şi pentru vecinătate.

Poziţia României, aşa cum a fost exprimată de şeful Diplomaţiei, Lazăr Comănescu, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO, este că Alianţa şi UE nu trebuie să se suprapună, ci să colaboreze în proiectarea de securitate în vecinătate, în funcţie de capacităţile diferite pe care le are fiecare organizaţie în parte.

Lazăr Comănescu a adăugat că, în ceea ce priveşte Rusia, deşi sunt şi opinii uşor diferite ca nuanţă, este evident că toţi aliaţii susţin combinaţia de menţinere a măsurilor de descurajare şi apărare, în paralel cu deschiderea la dialog.

"O implicare, şi o participare, şi cooperare cu Rusia pentru rezolvarea unor probleme cum este criza din Siria sau cum sunt altele nu trebuie să genereze eventual un risc, ca, pe acest fond, atenţia care trebuie acordată vecinătăţii estice să fie diminuată", a susținut Comănescu.

Ministrul Lazăr Comănescu a explicat, la o întrebare Radio România, că secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a insistat pe nevoia ca mecanismele mai vechi de control reciproc NATO-Rusia în ce priveşte exerciţiile militare şi armamentul să fie menţinute, iar această declaraţie arată decizia aliaţilor să nu renunţe la formate deja negociate, chiar dacă se vehiculează şi formule noi.

Ministrul Comănescu a mai precizat că România va continua să îşi menţină prezenţa în Afganistan şi anul viitor.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza