Contre putere-opoziție pe modificările la legile justiției

Cea mai importantă modificare la legile justiției este propunerea care vizează numirile procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT.

Adăugat: 18 Decembrie 2017
Ultima actualizare:18 Decembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei şi-a reluat lucrările în această după-amiază.

La această oră, sunt dezbateri asupra modificărilor aduse statutului magistraţilor, adoptate deja de Camera Deputaţilor.

Putem spune că suntem la jumătatea dezbaterii asupra proiectului privind statutul magistraţilor.

Până în prezent s-au aprobat mai multe modificări faţă de forma în care a trecut de Camera Deputaţilor, cea mai importantă fiind propunerea care vizează numirile procurorului genertal şi a şefilor DNA şi DIICOT.

Astfel, potrivit amendamentului admis, preşedintele României poate refuza motivat, o singură dată, propunerile pentru conducerile acestor instituţii.

În prezent, legea prevede că şeful statului poate refuza aceste numiri cu motivarea deciziei, această prevedere fiind păstrată şi în forma adoptată de Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte numirile la conducerea ÎCCJ, s-a aprobat modificarea care a trecut şi de Camera Deputaţilor, şi anume că şeful statului nu poate refuza propunerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai acestei instituţii, nici măcar motivat.

De asemenea, s-a aprobat că judecătorii şi procurorii stagiari să nu aibă dreptul de a dispune măsuri privative sau restrictive de libertate, dar şi un amendament al PSD potrivit căruia se elimină proba scrisă de la promovarea în funcţia de judecător la ÎCCJ.

Astfel, rămâne doar interviul pe care candidatul îl susţine în faţa Secţiei de judecători a CSM. Un alt amendament aprobat în comisie prevede că procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor, în condiţiile prevăzute de Legea 304 privind organizarea judiciară.

Reprezentanţii USR au atras atenţia că în proiectul care a fost deja aprobat de Camera Deputaţilor se arată că superiorul ierarhic poate dispune infirmarea soluţiilor procurorului dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice.

Contrele între opoziţie şi majoritatea parlamentară au continuat şi ]n această după-amiază, parlamentarii USR şi PNL fiind nemulţumiţi de modul alert de desfăşurare a dezbaterilor asupra proiectului privind statutul magistraţilor.

Mai mult, opoziţia a cerut repetat suspendarea şedinţei pentru a participa la plenul comun, unde s-a dezbătut proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, însă toate aceste demersuri au fost fără succes.

Aşadar, dezbaterile privind statutul magistraţilor continuă şi, cel mai probabil, parlamentarii vor aviza favorabil documentul în această seară, actul normativ urmând să intre în plenul Senatului, în calitate de for decizional, pentru dezbatere şi vot final.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Decembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza