Contre putere - opoziție la votul legilor justiției

Contrele dintre majoritatea parlamentară şi opoziţie au început încă de dimineaţă în comisia de specialitate, unde s-a dezbătut proiectul de modificare a regulamentului.

Adăugat: 13 Decembrie 2017
Ultima actualizare:13 Decembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În Camera Deputaţilor, majoritatea intenţionează să dea astăzi votul final la ultimele două propuneri legislative din pachetul de modificare a actelor normative din justiţie, pentru a fi trimise în procedură de urgenţă la Senat.

Pentru aceasta a modificat, tot astăzi şi regulamentul Camerei, pentru a reduce semnificativ timpii de dezbatere a unui act normativ.

Opoziţia s-a împotrivit, dar fără rezultat.

Contrele dintre majoritatea parlamentară şi opoziţie au început încă de dimineaţă în comisia de specialitate, unde s-a dezbătut proiectul de modificare a regulamentului, în sensul că, după ce timpul alocat dezbaterilor generale expiră, amendamentele se supun votului în următoarea ordine: mai întâi, cele care se referă la eliminarea unor texte din lege, apoi amendamentele aprobate de comisiile de specialitate.

În cazul în care acestea din urmă nu sunt adoptate, se supun votului şi amendamentele respinse.

Modificările au fost iniţiate de deputatul UDMR, Márton Árpád, şi au avut susţinerea majorităţii parlamentare PSD -ALDE, după ce o formă asemănătoare, propusă de social-democratul Florin Iordache, a fost respinsă zilele trecute în comisie. Deputaţii PNL,USR şi PMP au continuat protestul şi în şedinţa de plen, nemulţumiţi că se limitează posibilitatea opoziţiei de a-şi susţine amendamentele respinse.

Ei au susţinut că proiectul este un atac la adresa democraţiei parlamentare şi încalcă decizii ale Curţii Constituţionale.

Deputaţii puterii nu au răspuns însă, în plen, la aceste acuzaţii. Reprezentanţii din opoziţie au apelat la mijloacele procedurale pentru a întârzia dezbaterea asupra actului normativ, inclusiv la fluierături şi afişarea de pancarde, pe care era scris "Jos cenzura!", însă, toate aceste acţiuni n-au avut succes.

Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost adoptată de plen cu 176 de voturi "pentru" şi 88 "împotrivă".

Cu puţin timp în urmă s-au terminat şi dezbaterile generale pe proiectul privind plata defalcată a TVA.

Opoziţia consideră că aplicarea acestui mecanism va accentua birocraţia şi face diferenţa între contribuabilii corecţi şi cei rău-platnici, ca atare, nu va vota documentul.
 Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
13 Decembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza