Consum record de gaze naturale. Guvernul poate decide interzicerea exporturilor de energie

Guvernul a decis printr-o hotărâre adoptată în ultima şedinţă că în situaţii de criză, în perioada 16 ianuarie - 15 februarie, pot fi interzise exporturile de energie.

Adăugat: 13 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:13 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Sorin Grindeanu, premierul României
trimite pe mail

Măsura a fost luată după ce în ultima săptămână au fost înregistrate consumuri record de gaze naturale şi energie electrică.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, susţine - într-o declaraţie pentru Agerpres - că măsura luată de guvern este una firească, dar autorităţile trebuie să anunţe în prealabil exportatorii.

Guvernul are tot dreptul de a interzice exporturile de energie electrică în situaţii de criză, chiar dacă măsurile de acest gen perturbă într-un fel buna desfăşurare a pieţei - a spus Ion Lungu.

El a insistat că înainte de eventuala punere în aplicare a deciziei autorităţile trebuie să anunţe exportatorii astfel încât aceştia să îşi ajusteze poziţiile pentru a nu ajunge în situaţia în care să facă notificările privind planurile lor de export şi apoi să nu mai poată onora acel export.

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România a mai spus că hotărârea luată de guvern este una preventivă şi nu presupune neapărat că se va ajunge aici.

Ministrul energiei, Toma Petcu, a explicat că hotărârea a fost adoptată după consumurile istorice de gaze naturale şi energie electrică din ultima perioadă, dar a dat asigurări că se va aplica doar dacă populaţia şi integritatea sistemului ar putea fi în pericol.

Acum trei zile, ministrul energiei a declarat că există rezerve suplimentare pentru energie electrică, termică şi de gaze, dar ieri, la şedinţa de guvern, el a spus că a dispus verificări la complexele energetice Hunedoara şi Oltenia, precum şi la Ministerul Energiei, întrucât ar fi observat o proastă pregătire a perioadei de iarnă de către fostul guvern, aminteşte reporterul RRA.Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
13 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza