Consultări la Cotroceni privind finanţarea Apărării. Preşedintele are acordul partidelor

Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut acordul partidelor parlamentare invitate, astăzi, la Cotroceni, de a aloca din 2017, 2 % din PIB pentru bugetul Armatei.

Adăugat: 11 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:12 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Consultări la Palatul Cotroceni
trimite pe mail

UPDATE 7 PP-DD a fost reprezentat de Dan Diaconescu şi de preşedintele partidului,Simona Man.

Dan Diaconescu a afirmat că i-a propus şefului statului să susţină ideea formării unui nou guvern, care să fie de uniune naţională, pe ponderea alegerilor parlamentare din 2012.

De asemenea acesta a menţionat că a atras atenţia asupra modului îm care se vor cheltui banii.

"Am punctat - şi preşedintele a fost de acord - să fim atenţi şi pentru felul în care se vor cheltui banii, în opinia PPDD, 40% din bani sunt furaţi de ciocoi, cum le spuneam noi”, a mai spus Dan Diaconescu.

El a precizat că din partea PPDD, pactul va fi semnat de președintele partidului, Simona Man.

Diaconescu a apreciat că întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a fost una ”plină de evenimente pozitive pentru viitorul românilor” şi a promis că dacă OTV se va redeschide în mandatul preşedintelui Iohannis, Diaconescu îl va invita pe acesta la o emisiune.

UPDATE 6  Minorităţile naţionale, de acord cu semnarea acordului politic.

Liderul Grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a declarat la finalul întâlnirii cu preşedintele Iohannis, că, pe lângă alocarea a 2 la sută pentru bugetul Armatei, ar fi necesar ca şi salariile militarilor să se regăseacă în predictibilitatea bugetului.

"Am avut un schimb de păreri în foarte multe chestiuni, unele cu caracter general, legate de dezvoltarea economică a României, şi unele cu caracter punctual, cu referinţe la etnia rromilor sau alte minorităţi", a declarat Pambuccian.

Delegaţia deputaţilor minorităţilor naţionale a fost reprezentantă  prin deputaţii: Varujan Pambuccian, Aurel Vainer, Nicolae Păun, Niculae Mircovici, Dragoş Gabriel Zisopol şi Miroslav Merka

UPDATE 5  UDMR  va semna acordul politic propus de preşedintele Klaus Iohannis, care prevede alocarea a două procente din PIB pentru Ministerul Apărării.

După întălnirea cu şeful statului, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a spus "că locarea a 2% din PIB din 2017 şi păstrarea minimum la acest nivel în următorii 10 ani pentru apărare este un subiect cu care noi am fost de acord".

Hunor a amintit şi de zona gerografică în care este situată România, precizând, în context, că "untem furnizori de securitate".

Preşedintele UDMR a mai anunţat că, la discuţia cu şeful statului, a mai propus şi un alt acord politic, care se referă finanţarea educaţiei, acesta susţinând că ar trebui să se aloce sistemului educaţiei, 6 la sută din PIB.

Ar trebui să asigurăm 6% pentru Educaţie, este o finanţare necesară, fiindcă altfel nu vom avea competitivitate, generaţiile care intră în sistemul educaţional nu vor avea posibilitatea de a se educa aşa cum cere orice standard la nivel internaţional", a declarat Hunor.

Liderul UDMR a mai propus şi creşterea alocaţiei bugetare pentru Sănătate, până în 2019, dar şi un acord politic "între partidele parlamentare, între majoritate şi minorităţile etnice".

UPDATE 4 Preşedintele PC, Daniel Constantin, apreciază  intenţia preşedintelui de a semna un acord politic privind finanţarea Armatei.

"Am apreciat nu numai intenţia dar şi textul pe care domnul preşedinte Iohannis l-a propus pentru a fi semnat de către partidele politice. Cred că este o granaţie a faptului că după ce vom trece de situaţia, să spunem, tensionată din regiune, finanţarea Armatei va rămâne o prioritate pe agenda guvernului, indiferent de cine se va afla la guvernare în anul 2016 sau în anul 2020", a spus Constantin, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Iohannis.

UPDATE 3 Premierul Victor Ponta, anunţă, de la sediul PSD, că social democraţii vor semna acordul propus de preşedintele Klaus Iohannis privind majorarea bugetului Apărării.

"Susţinem ideea unui acord pe termen lung privind finanţarea sistemului de apărare. De altfel vom şi semna mâine în numele PSD acest acord şi ne dorim ca ceea ce am început în 2012, adică în fiecare an mai mulţi bani pentru sistemul de apărare, să fie un proces de durată şi asumat de toate forţele politice, indiferent de momentul în care se află la guvernare sau în opoziţie", a spus premierul.

UPDATE 2 Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunţat după consultările de la Cotroceni, că  va propune premierului şi partenerilor din coaliţie ca majorarea bugetului Apărării să se facă începând cu anul viitor.

"Armata Română are nevoie de acest buget, mai ales în actualul context de securitate mondială, regională. Mai mult decât atât, i-am propus domnului preşedinte Iohannis, vom propune şi primului ministru, partenerilor din coaliţia de guvernare, ca acest lucru, adică bugetul de minim 2%, să-l facem chiar din 2016", a spus Oprea.

În principiu, toate partidele care vin astăzi la consultări doresc să semneze acordul propus de şeful statului şi, potrivit unor surse politice, semnarea acordului va avea loc mâine, la Palatul Cotroceni, la ora 10:00, informează redactorul RRA, Oana Bâlă.

UPDATE 1 PNL se pronunţă pentru respectarea angajamentelor luate de România faţă de Alianţa Nord-Atlantică,  declară liderii liberali după întâlnirea de azi cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Acordul pe care preşedintele îl iniţiază este pe deplin justificat şi înseamnă o investiţie în securitatea naţională şi în securitatea fiecărui cetăţean al României", a afirmat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

"Ca atare, prin semnarea acestui acord considerăm că România dă un semn de maturitate, dă un semn de responsabilitate, asumându-şi, aşa cum spuneam, prin consens politic, sper, o promisiune pe care a luat-o în calitate de ţară membră a NATO", a mai spus Gorghiu.

Delegaţia PNL a fost  condusă de copreşedintele partidului, Alina Gorghiu, iar la întâlnire a mai participat prim-vicepreşedintele liberal Cătălin Predoiu şi alţi lideri ai formaţiunii.

Declaraţiile liderilor politici, pe prima pagină, în playerul AUDIO

UPDATE Consultările dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele şi formaţiunile parlamentare pe tema finanţării Apărării au început luni la Palatul Cotroceni.

Primii reprezentanţi care au intrat la consultări sunt cei ai PSD, urmând ca apoi şeful statului să se întâlnească cu PNL, UNPR, PC, UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi PP-DD.

Din partea PSD la consultări participă premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al social-democraţilor, Liviu Dragnea.

Liderii PSD nu au făcut declaraţii după consultări.

Premierul Victor Ponta declara recent că susţine ideea unui pact transpartinic pentru cheltuieli privind apărarea şi a precizat că bugetul pentru anul viitor trebuie construit în acest sens.

Alături de preşedintele Iohannis, la consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare sunt prezenţi consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu şi George Scutaru.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu, Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:
12 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza