Constantin promite ajutor financiar mai mare pentru tinerii fermieri

Ajutorul financiar pentru tinerii fermieri care vor să îşi deschidă o afacere în mediul rural ar putea creşte de la anul, a anunţat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

Adăugat: 30 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:30 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În prezent, acest ajutor este finanţat în proporţie de 80% din fonduri europene, a precizat ministrul Agriculturii.

"Tinerii până în 40 de ani vor avea posibilitatea să aibă acces la programul de instalare a tinerilor fermieri la un ajutor mai mare decât până acum: dacă până acum vorbeam de 40.000 de euro, acum poate ajunge la 70.000, dar probabil că va fi undeva între 50.000 - 60.000 de euro, astfel încât să dăm posibilitatea la mai mulţi tineri să se instaleze în mediul rural. Per ansamblu, dacă în 2007 - 2013 am avut 300 de milioane de euro, vom avea 630 de milioane de euro între 2014 - 2020. Am crescut considerabil aceste sume, tocmai pentru a-i ajuta pe tineri să rămână în satul românesc, să nu plece peste hotare, să aibă posibilitatea să îşi înfiinţeze o afacere aici", a spus Constantin.

Obiectivul acestui sprijin financiar este creşterea veniturilor exploataţiilor agricole, creşterea numărului de tineri agricultori şi creşterea competitivităţii în domeniul agricol.

Se schimbă modalitatea de plată a subvenţiei pe suprafaţă

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a explicat, vineri, la Brăila, că, începând de anul viitor, se schimbă modalitatea în care se acordă subvenţia pe suprafaţă, plata făcându-se în funcţie de terenul agricol deţinut de fiecare solicitant în parte.

"Vor fi plăţi directe pe mai multe categorii. Cei care sunt în categoria 1-5 hectare vor avea o plată mai mică pe suprafaţă, faţă de cei care sunt în categoria 5-30 de hectare. Cei care au peste 30 de hectare vor avea aceeaşi plată cu cei care sunt în categoria 1-5 hectare", a spus ministrul Agriculturii.

Constantin a precizat că cea mai importantă categorie va fi cea a fermierilor cu 5-30 de hectare, tocmai de aceea agricultorii din categoria 1-5 hectare vor fi plătiţi mai puţin, pentru a fi convinşi să se asocieze şi să îşi comaseze terenurile.

"E o primă schimbare fundamentală, prin care dăm şansa celor care sunt în mediul rural să se asocieze şi în felul acesta să aibă acces la o sumă de subvenţie mai mare începând de anul viitor", a mai spus, ministrul Agriculturii, vineri, la Brăila.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
30 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza