Consiliul Fiscal, aviz negativ reducerii CAS-ului cu 5 la sută

Consiliul Fiscal a avizat negativ măsura de reducere a contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale la angajator.

Adăugat: 7 Iulie 2014
Ultima actualizare:7 Iulie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul consideră, că aplicarea acestei măsuri de la 1 octombrie, va afecta respectarea ţintelor de deficit bugetar, stabilite de instituţiile europene.

Decizia a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute.

Reducerea CAS-ului a fost aprobată de Guvern şi ulterior adoptată de Parlament, fără avizul Consiliului Fiscal, care, conform legii, este obligatoriu.   

Consiliul Fiscal avertizează că impactul acestei măsuri poate aduce deficitul bugetar în apropierea pragului de 3%, peste care se declanşează procedura de deficit excesiv.

Consiliul avertizează, că aplicarea acestei măsuri va duce la nerespectarea angajamentelor României în faţa instituţiilor europene, sau va obliga Guvernul la măsuri de amploare privind creşterea impozitelor şi reducerea cheltuielilor.

De asemenea, micşorarea CAS va periclita şi mai mult finanţarea sistemului nostru de pensii, unul dintre cele mai şubrede din Europa, susţine acest organism.

Singura ţară din UE care stă mai prost decât România din punct de vedere al numărului de angajaţi necesar pentru susţinerea unui pensionar este Danemarca. Dacă în Cipru sau Olanda 100 de pensionari sunt susţinuţi de contribuţiile a 320 de angajaţi, în România pensiile celor 100 de foşti angajaţi sunt asigurate din contribuţiile a 80 de salariaţi. În Danemarca ponderea este de 70 de salariaţi la 100 de pensio­nari.

Consiliul Fiscal recomandă ca reducerea CAS să se facă treptat pentru a putea fi compensată prin creşterea gradului de colectare a veniturilor la buget.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă înfiinţată în baza Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care îşi propune să sprijine activitatea Guvernului şi a Parlamentului în cadrul procesului de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare şi să promoveze transparenţa şi sustenabilitatea finanţelor publice. 

Comunicatul integral

Potrivit afirmaţiilor premierului Victor Ponta datorită creşterii de 4% a economiei şi a încasărilor bugetare pe primele şase luni, impactul reducerii CAS, de la 1 octombrie, este absorbit pentru ultimul trimestru al acestui an.

Pentru anii următori - a precizat el - bugetele se vor calcula ţinând cont de noul CAS.

Actul normativ urmează să fie promulgat de preşedintele Traian Băsescu.Autor:
Gabriel Klimowicz
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Iulie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza