Congresul Diasporei Unioniste, la Bucureşti

Peste 100 de reprezentanţi ai asociaţiilor de români din străinătate se reunesc zilele acestea la Bucureşti, în primul Congres al Diasporei Unioniste.

Adăugat: 3 Aprilie 2015
Ultima actualizare:3 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Este pentru prima dată, când românii de pe ambele maluri ale Prutului vor identifica dificultăţile cu care se confruntă în ţările unde trăiesc.

Principala problemă este lipsa dialogului cu statul român, i-a spus Iulia Modiga, reprezentanta Plaformei Unioniste "Acţiunea 2012", redactorului nostru Amalia Bojescu.

Iulia Modiga: Statul român nu investeşte suficient de mult în crearea unei direcţii de dialog instituţional, coerntă, concretă cu aceşti români care se simt de multe ori ai nimănui. După ce că sunt desrădăcinaţi sau resimt dorul de casă în mod acut, lipsa aceasta de dialog cu instituţiile statului român îi face şi mai singuri acolo unde sunt ei.

Reporter: Aţi ridicat aceste probleme autorităţilor de la Bucureşti?

Iulia Modiga: Statul român ar trebui să organizeze în fiecare an un astfel de congres sau o reuniune a românilor plecaţi în străinătate. Însă acest lucru nu are loc, astfel încât noi, societatea civilă, am şi reuşit să organizăm un astfel de eveniment. Este pentru prima dată, când diaspora care militează pentru unirea României cu Republica Moldova vine la Bucureşti.

Reporter: Ce trebuie făcut pentru promovarea tradiţiilor şi a culturii româneşti peste hotare pentru ca românii să păstreze aceste valori?

Iulia Modiga: Vor fi prezenţi şi nişte experţi în etnografie care vor discuta cu românii din diaspora despre cum anume poate fi conservate tradiţiile şi tot ceea ce ţine de acest aspect cultural. România şi Republica Moldova au în comun istoria, limba, tradiţiile, astfel încât se va pune foarte mult accent în aceste zile pe aceste aspecte comune.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza