Conflict între sindicaliști și Ministerul Sănătății

Liderii Federaţiei Solidaritatea Sanitară le-au cerut membrilor săi să refuze să mai facă gărzi suplimentare, până nu vor fi plătiţi corespunzător printr-un contract.

Adăugat: 25 Iulie 2016
Ultima actualizare:25 Iulie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Modul în care sunt plătite gărzile pe care le fac doctorii în spitale a fost, ieri, tema unui amplu schimb de replici între o federaţie a medicilor şi Ministerul Sănătăţii.

Liderii Federaţiei Solidaritatea Sanitară le-au cerut membrilor săi să refuze să mai facă gărzi suplimentare, până nu vor fi plătiţi corespunzător printr-un contract.

Cererea pare să fi găsit deschidere la Ministerul Sănătăţii, însă conflictul nu este încheiat.

Un studiu al Federaţiei Solidaritatea Naţională arată că trei sferturi din medici spun că muncesc de gardă chiar şi 36 de ore în continuu.

Exodul absolvenţilor de medicină a generat o lipsă de personal în sistemul medical, iar acest fapt se reflectă în special la orele de gardă.

"Noi nu am primit niciodată spor de ore suplimentare; noi nu am primit niciodată spor de noapte; noi nu primim, în timpul gărzilor, sporul aferent locului de muncă, în care sunt cuprinse sporurile de urgenţă, sporuri de radiologie. Noi nu suntem nici măcar asiguraţi pentru aceste ore pe care le facem în plus", a spus vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Naţională, Florin Chirculescu.

Ministerul Sănătăţii recunoaşte că situaţia actuală nu este una normală şi suportă îmbunătăţiri. Este, însă, nevoie de modificarea legislaţiei, fapt la care se lucrează în prezent.

Ministerul Sănătăţii le-a spus ieri medicilor că, de luna viitoare, gărzile în afara programului de lucru vor fi plătite separat.

Din replica sindicaliştilor rezultă că valoarea acestor plăţi este un subiect de nemulţumire la fel de important. Astfel că Federaţia Solidaritatea Sanitară cere, între altele, un spor cuprins între 25 şi 75%, bani pentru lucrul de noapte sau concediul de odihnă pentru contractele aferente gărzilor suplimentare.

Federaţia Solidaritatea Sanitară salută deschiderea manifestată de autorităţi, îşi oferă expertiza, dar avertizează că până la rezolvarea problemelor acţiunile sindicale vor continua.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza