Concluziile Summitului informal de la Sibiu

Summitul informal de la Sibiu a fost unul al unităţii şi al determinării de a continua avansarea proiectului integării europene,a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 10 Mai 2019
Ultima actualizare:10 Mai 2019

Politica Romaneasca
Foto: Summitul de la Sibiu. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Discuţiile de la summit au fost în spatele uşilor închise.

Un summit informal permite lidelor să discute deschis mai multe teme, pregătind sau şelfuind diferenţele până la un posibil consens.

Summitul informal de la Sibiu a fost unul al unităţii şi al determinării de a continua avansarea proiectului integării europene,a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

El s-a arătat încântat că dinspre România porneşte un mesaj pozitiv al statelor membre şi al instituţiilor europene, de a consolida Uniunea pe baza unui set clar de principii şi de valori. Şeful statului a vorbit şi despre viitoarea agendă strategică a Uniunii Europene:

Klaus Iohannis: Noi ne dorim o agendă strategică, care să reflecte o viziune ambiţioasă pentru viitorul Uniunii Europene, de natură să aducă beneficii concrete tuturor cetăţenilor europeni. Din această perspectivă credem că noua agendă strategică trebuie să se concentreze pe promovarea unei Europe a creşterii convergenţei, consolidarea pieţei unice, întărirea securităţii interne a Uniunii Europene şi asigurarea unei acţiuni externe eficiente.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spunea în discursul său că summitul nu a arătat doar o unitate de faţadă, ci una solidă. În opinia sa, chestiunile europene trebuie privite îndeaproape şi a atras atenţia că, în ultimii cinci ani, şomajul, dar şi deficitele bugetare, au scăzut.

Jean-Claude Juncker: Am constatat, astăzi, că sloganul meu "To be big on big and to be small on small", adică să acţionăm cu acţiuni de amploare acolo unde sunt importante şi să nu exagerăm când sunt lucruri mărunte, este un slogan care a fost adoptat de ceilalţi actori, de asemenea. Este important să privim lucrurile europene îndeaproape şi să constatăm că, faţă de 2014, de exemplu, şomajul a scăzut, şi-a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza din 2007. Deficitele bugetare, de asemenea, au scăzut, de la 6,2 % la 0, 6%. Să spunem că totul prost, este o eroare. Este adevărat că nu putem spunem că totul merge bine şi perfect. Ar fi incomplet.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că îşi doreşte nominalizări pentru conducerea instituţiilor europene, până în luna iunie, aşa că va convoca o întâlnire cu liderii Uniunii, pe 28 mai, imediat după alegerile europarlamentare.

El şi-a continuat discursul în limba română, felicitând România pentru organizarea summitului de la Sibiu.

Donald Tusk: Când ne-am întâlnit în ianuarie, la startul preşedinţiei române, am vorbit din suflet despre România, pentru că am convingerea că sunteţi remarcabili. Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, la fel cum Europa este mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dumneavoastră.

Liderii europeni au vorbit şi despre susţinerea statului de drept, precizând că Uniunea Europeană nu ar putea exista fără acesta, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că unii politicieni nu îşi doresc stat de drept în România.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Mai 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza