Comuniştii din Republica Moldova se pregătesc să-şi adjudece Primăria Chişinăului

Update-Potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor locale de, duminică, din Republica Moldova,comuniştii au obţinut atât fotoliul de primar, cât şi Consiliul Local.

Adăugat: 6 Iunie 2011
Ultima actualizare:6 Iunie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Candidatul comuniştilor la funcţia de primar al Chişinăului, Igor Dodon, a obţinut, potrivit rezultatelor preliminare, 52% din voturi, ceea ce i-ar asigura victoria încă din primul tur al alegerilor locale de duminică.


Actualul primar, liberalul Dorin Chirtoacă, a acumulat 43%.


Până acum, în oraşul Chişinău au fost procesate 99% din buletinele de vot, iar în suburbii aproximativ 40%, după cum a anunţat în această dimineaţă primarul interimar al Chişinăului, Nistor Grozavu.


"Din oraşul Chişinău sunt până acum numărate, după datele de care dispun, 99 de procente, dar sunt încă 56 de secţii de votare din suburbii, unde rămân circa 40 de procente, deja sunt numărate şi acolo, dar rămân încă 60 de procente de a fi procesate rezultatele din suburbii".


Comuniştii vor avea şi majoritatea în Consiliul Municipal, după procesarea a 90% din buletine.


Ei au acumulat 50% din voturi, în comparatie cu 26,5%, la alegerile din 2007. Ei sunt urmaţi de liberali cu 30%, liberal-democraţi ? 13% si democraţi ? aproape 3%, a transmis corespondentul Radio România.
 

 

Datele reprezintă o răsturnare de situaţieDuminică seară, sondajele de la ieşirea de la urne indicau victoria actualului edil, Dorin Chirtoacă, susţinut de Alianţa pentru Integrare Europeană, de guvernământ.


Luni dimineaţă, potrivit corespondentului Radio România, rezultatele arătau că Dorin Chirtoacă  a scăzut de la 53%, cu cât era creditat de exit-poll,  la 40%,  iar Igor Dodon a crescut de la 40%, la 52%.


Deci, s-ar putea ca până  luni, la prânz, Comisia Electorală Centrală,  să anunţe anumite schimbări.


Şi în ceea ce priveşte Consiliul Local, comuniştii au acumulat, se pare, 50% din voturi, aproape dublu faţă de alegerile din 2007, când au obţinut 26,5%.


Ei sunt urmaţi la Consiliul Local de liberali, cu 30%, liberal-democraţi cu 13% şi democraţi cu doar 3%.


În cursul zilei de luni, vor fi prezentatet rezultatele oficiale.
 

 

Pentru primăria Chişinău s-au înscris  13 candidaţi
 

Potrivit sondajelor, adevărata luptă se va da între actualul primar liberal, Dorin Chirtoacă, şi comunistul Igor Dodon.


Partidul Comunist speră că victoria în Chişinău va fi un prim pas pentru revenirea la putere, în urma unor eventuale alegeri parlamentare anticipate generate de imposibilitatea partidelor de la guvernare de a alege un şef de stat.


Alegerile locale sunt  considerate un test pentru partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare.


Peste două milioane şi jumătate de alegători sunt aşteptaţi, duminică, începând cu ora 7:00 la secţiile de votare.


În cadrul scrutinului urmează să fie aleşi aproape 900 de primari şi peste 19.000 de consilieri locali, raionali şi municipali.


În total au fost deschise 1.955 de secţii de votare, dintre care 300 la Chişinău, unde sunt înregistraţi circa 614.000 de alegători, transmite corespondentul Radio România.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
6 Iunie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza