Comisia privind Legile securităţii şi Codul administrativ, înfiinţate de Parlament

Coaliţia PSD - ALDE a impus în plenul reunit al Parlamentului, înfiinţarea a două noi comisii speciale, cea privind legile securităţii naţionale şi o alta pentru elaborarea Codului administrativ.

Adăugat: 19 Aprilie 2018
Ultima actualizare:19 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisiile speciale înfiinţate au un mandat de şase luni, cu posibilitatea prelungirii termenului, pentru actualizarea legislaţiei în domeniul securităţii naţionale şi administraţiei publice, dezbaterea propunerilor legislative aflate deja în atenţia Parlamentului, dar şi pentru iniţierea altora noi pe temele vizate.

Reprezentanţii PNL, USR şi PMP au spus că formarea celor două comisii este justificată doar de intenţia puterii de a politiza toate instituţiile statului. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat că asigurarea transparenţei asupra legilor privind siguranţa naţională poate fi garantată doar prin dezbaterea documentelor separat în fiecare cameră a Parlamentului.

"Dacă vreţi să ne transformăm în partidul stat, un stat totalitar, puteţi să propuneţi complet dizolvarea comisiilor permanente şi în plen opoziţia nici măcar să nu se mai exprime. Face parte din demersul pe care dumneavoastră deja l-aţi iniţiat de control absolut al statului român. Este un adevărat abuz, e un pericol la adresa democraţiei", a susţinut Turcan.

Senatorul USR Florina Presada a subliniat că propunerile social-democraţilor pentru Codul administrativ vor asigura imunităţi sporite pentru decidenţii politici.

"Vom avea în continuare servicii publice prost realizate, prost elaborate şi prost furnizate, pentru că, până la urmă, acest cod nu rezolvă deloc problemele administraţiei publice din România, ci le adânceşte. Am văzut în practică ce înseamnă pentru PSD-ALDE o comisie specială atunci când vine vorba despre legi care servesc intereselor lor. Şi ştim care sunt acestea: slăbirea criteriilor de integritate, slăbirea luptei anticorupţie şi furtul mult mai facil din banul public", a susţinut Florina Presada.

De cealaltă parte, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a susţinut importanţa înfiinţării celor două comisii speciale.

"Credem că o comisie specială pentru legile siguranţei, atât de importante, nemodificate de atâţia ani, este perfect justificată şi compusă din parlamentari, nu din oameni de pe stradă; aşadar Parlamentul va decide", a spus Daniel Suciu.

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că legile securităţii naţionale elaborate la începutul anilor '90 sunt depăşite şi trebuie adaptate la noile provocări în plan internaţional.

Şeful statului, Klaus Iohannis, a subliniat că modificarea acestor legi trebuie făcută în colaborare cu Preşedinţia, Guvernul, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Armata şi Serviciile Secrete şi că nu doreşte ca un partid să-şi impună controlul politic asupra instituţiilor statului.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
19 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza