Comisia Juridică: Persoanele condamnate pentru corupție ar putea fi grațiate

Potrivit amendamentelor adoptate, darea şi luarea de mită, precum şi traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă sunt printre faptele care ar putea fi graţiate, sub rezerva achitării prejudiciului.

Adăugat: 3 Mai 2017
Ultima actualizare:3 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Juridică a Senatului a avizat, astăzi, mai multe amendamente la proiectul de lege privind graţierea.

Printre acestea şi propunerea senatorului PMP, Traian Băsescu, de graţiere a persoanelor condamnate pentru unele infracţiuni de corupţie, sau asociate acestora.

Amendamentele au primit cinci voturi de la PSD şi câte unul împotrivă de la PNL, USR şi UDMR.

Potrivit amendamentelor adoptate, darea şi luarea de mită, precum şi traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă sunt printre faptele care ar putea fi graţiate, sub rezerva achitării prejudiciului.

Unii dintre iniţiatorii amendamentelor, în acest sens, a fost senatorul PMP, Traian Băsescu, care a susţinut că luarea de mită a fost interpretată în mod abuziv în legislaţia penală.

"S-a considerat luare de mită orice, inclusiv "folos necuvenit" primirea de voturi. S-a făcut un abuz formidabil, până acum toate finanţările, inclusiv cele ilegale, sunt considerate contravenţii. Este un moment zero pe care ar trebui să îl facem", a spus Traian Băsescu.

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a propus, la rândul său, să beneficieze de graţiere doar faptele de corupţie comise până la 1 ianuarie 2017.

"Ceea ce exclude ipoteza ca graţierea să producă drept efect încurajarea unor persoane să săvârşească acte de corupţie, pentru că n-ar beneficia, în niciun caz, de clemenţa acordată prin această lege", a susținut Şerban Nicolae.

Împotriva adoptării acestor amendamente, s-au pronunţat reprezentanţii PNL şi USR.

"PNL nu va susţine un amendament privind graţierea niciunei fapte de corupţie şi îmi doream ca acest lucru să fie limpede, să se ştie", a spus senatorul liberal Daniel Fenechiu.

Dezbaterile asupra proiectului de lege privind graţierea vor continua mâine, în vederea întocmirii unui raport care va fi înaintat plenului Senatului.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
3 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza