Comisia Europeană schimbă regulile de acordare a fondurilor europene

Comisia Europeană va schimba procedura de gestionare a fondurilor europene în România.

Adăugat: 6 Noiembrie 2012
Ultima actualizare:6 Noiembrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Reprezentanţi ai Comisiei Europene au prezentat, luni, la Bucureşti viziunea Bruxeles-ului asupra utilizării banilor comunitari în perioada 2014-2020.

Domeniile de finanţare pe care Uniunea Europeană le consideră deosebit de importante sunt infrastructura, educaţia, incluziunea socială, creşterea competitivităţii şi îmbunătăţirea administraţiei publice.

Comisia Europeană schimbă regulile jocului şi vom primi bani numai după ce comunicăm domeniile prioritare, dar aceste domenii vor fi stabilite împreună cu diversele departamente ale Comisiei.

Din 2014, de exemplu, nu va fi de ajuns să construim un drum sau un aeroport ca să primim bani europeni, trebuie să demonstrăm ce beneficii va aduce zonei respective.

Comisia va impune astfel de criterii de alegere a proiectelor pentru finanţare, proiecte care apoi vor fi evaluate şi în funcţie de rezultate.

Vor avea şanse mai mari de finanţare acele proiecte care pot aduce dezvoltare în mai multe domenii în acelaşi timp.

Normunds Popens, director general la Direcţia pentru Politică Regională a Comisiei Europene, a declarat că investiţiile în infrastructură ar trebui să reprezinte o prioritate pentru ţara noastră.

"Investiţiile în infrastructură ar trebui să fie o prioritate de finanţare pentru România. Pe de altă parte, acestea trebuie făcute în contextul mai larg al dezvoltării economice, al altor politici şi al unei strategii. Aşadar, o investiţie într-un drum nu aduce beneficii oricum; trebuie gândit bine şi pe unde trece şi ce câştigă zonele respective", a declarat Normunds Popens.
 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
6 Noiembrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza