Comisia Europeană propune reguli mai stricte pentru bănci

Comisia Europeană urmează să propună noi reguli privind modul în care guvernele trebuie să procedeze în situaţia intrării băncilor în faliment.

Adăugat: 7 Iunie 2012
Ultima actualizare:7 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Europeană a lansat miercuri , o propunere legislativă menită să evite pe viitor, folosirea banilor publici pentru salvarea băncilor cu probleme.

Decizia  Comisiei vine ca urmare a faptului că, din cauza crizei în care se află sistemul bancar din 2008 şi  contribuabilii europen au plătit  4.500 de miliarde de euro, adică 37% din PIB-ul european.

 De remarcat că acestor bani li se adaugă pierderile cauzate de crizele bancare dintre 2007 şi 2010, estimate de FMI la 1.000 de miliarde de euro, adică alte 8% din PIB-ul Uniunii Europene.

Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles dacă va fi aprobată de Parlament şi de statele membre, propunerea va oferi autorităţilor naţionale instrumente de intervenţie încă de la primele semne de criză.

Băncile, prea mult ajutate

Ajutorul acordat până acum băncilor e descris de Comisia Europeană drept fără precedent şi, deşi a fost, cel mai probabil, necesar pentru evitarea unor tulburări grave pe pieţele financiare, nu ar trebui să se repete.

În cadrul Comisiei Europene există opinia că sectorul financiar ar trebui să fie suficient de stabil pentru ca banii publici să nu mai fie necesari.  

"Nu mai vrem să fie contribuabilul cel care plăteşte. Băncile trebuie să plătească pentru bănci. Trebuie să întrerupem legătura dintre crizele bancare şi finanţele publice.", a spus comisarul pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.

În mod concret, sectorul financiar ar urma să contribuie la constituirea unor fonduri care pot fi accesate în caz de criză.

De asemnea, autorităţile naţionale ar avea la dispoziţie pârghii pentru a lua măsuri categorice, cum ar fi vânzarea unei părţi a unei bănci fără a fi nevoie de acordul acţionarilor.

Operaţiunile ar putea fi transferate către o entitate temporară, aşa-numita bancă-punte, un instrument adoptat şi de Bucureşti drept soluţie în cazul unei crize a filialelor din România ale băncilor greceşti.

Mai mult, documentul  prevede existenţa unor mecanisme de cooperare între autorităţile naţionale în cazul prăbuşirii unui grup bancar transfrontalier, iar fondurile înfiinţate în fiecare ţară cu bani de la instituţiile financiare se vor putea împrumuta între ele.

Comisia Europeană doreşte o uniune bancară

Documentul e considerat un pas important pentru ceea ce ar dori, de fapt, Comisia Europeană - o uniune bancară europeană care să presupună un mecanism unic de garantare a depozitelor, o autoritate unică europeană de intervenţie în cazul unei crize, reglementări comune, şi nu naţionale, pentru supravegherea băncilor. Problema rămâne cea a consensului.

Toate statele membre ar trebui să fie de acord cu propunerea, iar interesele diferite pot duce la blocaje în negocieri.

Potrivit experţilor care au lucrat la redactarea propunerii, Comisia se străduieşte de aproape trei ani să pună bazele unei altfel de funcţionări a sistemului bancar.

De precizat că toate statele membre trebuie să fie de acord cu propunerea Comisiei Europene.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
7 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza