Comisia Europeană critică statutul parlamentarilor

Raportul MCV insistă că oamenii politici, atât miniştrii cât şi parlamentarii, ar trebui să fie un exemplu de integritate şi să se retragă din funcţii în cazul existenţei unui raport în acest sens formulat de Agenţia de Integritate.

Adăugat: 30 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În raportul MCV, prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, este menţionat faptul că pentru ca în România să se poată vorbi despre un parlament credibil ar trebui să existe proceduri mai clare de gestionare a dosarelor în care parlamentarii fac obiectul unor acuzaţii de corupţie.

Comisia solicită includerea în statutul parlamentarilor a unei justificări complete atunci când parlamentul refuză să ridice imunitatea unui senator sau deputat.

Cu puţin timp înainte de apariţia acestui raport, parlamentarii români au adoptat mai multe modificări la statut.

Astfel, un parlamentar care este găsit incompatibil îşi pierde mandatul. În cazul unui conflict de interese acesta este sanţionat disciplinar pe o perioadă de 6 luni.

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă, spune că aceste măsuri vin în întâmpinarea dorinţelor Comisiei Europene.

Bogdan Ciucă recunoaşte că sunt încă aspecte ce trebuie corectate, cum ar fi introducerea Codului de conduită al parlamentarului.  

"Codul de conduită parlamentară va trebui să stabilească toate situaţiile în care parlamentarul nu ar trebui să se găsească. Practic, face trimitere la legea sau la norma care pedepseşte parlamentarul şi cum pedepseşte parlamentarul în situaţia în care acesta s-ar afla într-una din posturile acelea pe care Codul de conduită le sancţionează", spune Ciucă.  

MRU: USL trebuie să-şi asume criticile şi să ia măsuri

Opoziţia este pregătită să atace la Curtea Constituţională proiectul de lege privind statutul parlamentarilor.

Senatorul PDL Mihai Răzvan Ungureanu spune că USL trebuie să-şi asume aceste critici şi să ia măsuri pentru respectarea recomandărilor.  

"În intenţia Partidului Forţa Civică se află sesizarea Curţii Constituţionale asupra textului votat de majoritatea parlamentară, textului statutului parlamentarului. De altfel, după cum ştiţi, USL a adoptat acest statut cu o urgenţă incredibilă încălcându-se proceduri, încălcându-se cutume. De ce a fost nevoie de această urgenţă? Răspunsul din păcate vine acum, odată cu raportul Comisiei Europene", susţine Mihai Răzvan Ungureanu.  

Laura Ştefan, expert anticorupţie, spune că se pot lua încă măsuri pentru remedierea aspectelor semnalate de Comisia Europeană. Condiţia ar fi ca şeful statului să trimită legea privind statutul parlamentarilor spre reexaminare.  

"Cred că România ar putea să rezolve rapid problema dacă Traian Băsescu, preşedintele României, ar trimite spre reexaminare această lege în Parlament şi dacă iniţiatorii acestei legi ar înţelege, iată, în al doisprezecelea ceas, că este nevoie ca toate cererile ministrului justiţiei de ridicare a imunităţii să ajungă în plenul Camerelor, pentru că nu este normal ca Parlamentul să se comporte ca o justiţie paralelă. Cu siguranţă, prezumţia de nevinovăţie este respectată, dar ceea ce se cere de la parlament este să lase justiţia să-şi spună cuvântul, inclusiv cu privire la parlamentari", a declarat Laura Ştefan.  

Proiectul de lege privind statutul parlamentarilor a fost modificat în 21 ianuarie.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
30 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza