Comisia Europeană a modificat textul raportului MCV

Comisia Europeană menţionează că în Guvernul României sunt doar două persoane puse sub acuzare şi nu trei, cum apăruse iniţial.

Adăugat: 1 Februarie 2013
Ultima actualizare:1 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Europeană a modificat textul raportului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray, a explicat că executivul comunitar a dorit să facă o clarificare, menţionând că în Guvernul României există doar două persoane care au fost puse sub acuzare, şi nu trei, cum apăruse în varianta iniţială.

Acest lucru nu înseamnă însă că, în formularea de miercuri, s-a făcut o greşeală, ci doar s-a ajuns la concluzia că este potrivit ca raportul să se limiteze la cazurile confirmate, în care există o punere sub acuzare, a adăugat Mark Gray.

În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: "Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate".

Conform informaţiilor difuzate de AFP, Comisia Europeană se referea, în Raportul iniţial, la următorii miniştri: vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Ministrul asupra căruia Comisia Europeană s-ar fi înşelat ar fi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, informează România TV.  

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat că el nu se simte vizat de precizarea din raportul MCV care inidcă ministri urmăriţi penal.

"Nu m-am simţit vizat negativ de Raportul MCV. Eu nu am văzut în Raport numele meu. Eu am văzut pe nişte site-uri despre care nu ştiu dacă sunt parte din MCV sau parte din Comisia Europeană", a spus Dragnea.

Între timp, eurodeputatul PNL Ramona Mănescu i-a cerut în scris preşedintelui Comisiei Europene clarificări în ceea ce priveşte documentul, despre care ea spune că prezintă o serie de inadvertenţe şi neadevăruri.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
1 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza