Comisia de la Veneția cere explicații privind Secţia specială de investigare a magistraţilor

Reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au cerut explicaţii cu privire la Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Adăugat: 25 Aprilie 2019
Ultima actualizare:25 Aprilie 2019

Politica Romaneasca
Foto: Comisia de la Veneția. Sursa: www.coe.int/en/web/portal/
trimite pe mail

Secţia specială de investigare a magistraţilor a fost unul dintre subiectele discutate astăzi la întrevederea reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia cu parlamentarii din Comisia specială privind legile justiţiei.

Experţii internaţionali au dorit să afle care a fost urgenţa în privinţa emiterii ordonanţelor pentru modificarea legilor justiţiei.

Parlamentarii puterii au explicat că noile prevederi au rolul de a corecta şi de a clarifica anumite aspecte în lege, în vreme ce reprezentanţii opoziţiei au criticat acţiunile coaliţiei de guvernare în domeniul justiţiei.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, social-democratul Robert Cazanciuc, a precizat că a fost nevoie de înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor pentru a nu exista nicio formă de presiune pe judecători.

Robert Cazanciuc: Înfiinţarea Secţiei speciale a fost declarată de Curtea Constituţională din România ca fiind în acord cu legea supremă. Comisia de la Veneţia nu cred că percepe corect realităţile trăite în România în ultimii ani de zile. Când o să perceapă corect aceste lucruri - şi sper ca după întâlnirea de la Secţia specială, unde vor avea dovada celor peste 1.500 de dosare făcute magistraţilor - vor înţelege mai bine nevoia înfiinţării acestei secţii.

Deputatul PNL Valeria Schelean a precizat că reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au fost informaţi cu privire la situaţia din România şi şi-au arătat îngrijorarea legată de ordonanţele de urgenţă privind legile justiţiei.

Valeria Schelean: Răspunsul pe care l-au oferit cei de la PSD a fost legat de faptul că, urmare a procesului de legiferare, această secţie specializată urma să fie operaţională în termen de trei luni, iar din cauza unor blocaje generate la nivelul CSM era riscul ca această secţie să nu poată să fie operaţională. Cred că normal şi firesc era ca guvernul să intervină nu prin punerea în aplicare a acestor dispoziţii, ci prin prorogarea unor termene, dacă într-adevăr sistemul judiciar nu era pregătit pentru operaţionalizarea acestei secţii.

Senatorul USR George Dârcă a adăugat la rândul său că experţii europeni au transmis că ocolirea dezbaterii parlamentare nu ar trebui tolerată, fiind un lucru grav.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
25 Aprilie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza