Comisarul Johannes Hahn verifică progresele înregistrate în cadrul Strategiei Dunării

Comisarul pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, doreşte să verifice progresele înregistrate în cadrul Strategiei Dunării, iar verificarea vizează şapte ţări riverane.

Adăugat: 30 Iunie 2012
Ultima actualizare:25 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, a vizitat, sâmbătă,  Hidrocentrala de la Porţile de Fier 1 şi a inspectat  podul aflat în construcţie între Calafat şi Vidin, Bulgaria.

Podul peste Dunăre dintre localităţile Calafat şi Vidin va fi gata abia în luna ianuarie a anului viitor.

Termenul de finalizare era anul 2010, dar a fost întârziat de partea bulgară; partea română a terminat infrastructura în proporţie de 95%,  a precizat,  secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Vasile Preda.

Comisarul european Johannes Hahn a ajuns în ţara noastră în cadrul unui turneu pe care îl face în statele situate de-a lungul Dunării, pentru a verifica progresele realizate în cadrul strategiei de dezvoltare a zonei.

Johannes Hahn a declarat că a vizitat mai multe ţări semnatare, între care Austria, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi România, cu misiunea de a evalua situaţia implementării proiectelor în cadrul "Strategiei Dunării".

"Strategia Dunării este un proiect orizontal, care acoperă o zonă uriaşă de politici foarte diverse, navigabilitatea, accesul la principalii piloni. România, împreună cu Austria, conduce un grup de lucru pentru navigabilitatea pe Dunăre, trebuie să armonizăm aspectele de mediu şi cele economice şi am toată încredrea că putem să o facem. De asemenea, un alt domeniu important în care România este copreşedinte, este cel al prevenirii riscurilor",a spus Hahn, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mihai Bădescu.

Comisia Europeană recomandă folosirea pontenţialului economic al Dunării

Comisia Europeană recomandă României dezvoltarea căilor navigabile pe Dunăre şi folosirea fondurilor europene, pentru proiecte care pot ajuta la acest lucru.

După cum i-a declarat  purtătorul de cuvânt al comisarului Hahn, Ton Van Lierop, corespondentului Radio România Actualităţi, Carmen Valică,   Comisia ar dori, pe lângă o Dunăre curată, folosirea potenţialului economic al acesteia, dezvoltarea zonelor pe care le străbate şi a rutelor navigabile.   

"Transportul bunurilor, pe rutele navigabile, e de 100 de ori mai ieftin decât transportul în tiruri, pe drumuri aglomerate sau în reţeaua feroviară suprasolicitată. Cooperarea regională începe să funcţioneze, experţii conlucrează, îi încurajăm să continue şi să facă mai mult. Şi nu doar în privinţa Dunării, încurajăm statele să folosească fondurile europene disponibile şi să o facă în mod corect", a spus Ton Van Lierop .   

Strategia Dunării combină politici regionale, de cercetare, transport, mediu, securitate, turism şi creştere economică.

Transferul tehnologic şi studiul Deltei Dunării, proiecte ale societăţii civile

Comisarul europeran Johannes Hahn participă şi la conferinţa cu tema "Creşterea competitivităţii regiunii transfrontaliere România – Bulgaria prin inovare şi transfer tehnologic", organizată la Drobeta Turnu Severin de Ministerul de Externe, Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate şi Camera de Comerţ Mehedinţi.

În cadrul conferinţei sunt prezentate în premieră principalele tendinţe ale cooperării transfrontaliere româno-bulgare fundamentate pe date statistice oficiale şi sunt prezentate proiecte  transfrontaliere iniţiate în parteneriat de institute naţionale de cercetare-dezvoltare,  administraţii publice locale şi ONG-uri.

Organizatorii îi propun  comisarului european proiecte  referitoare la transferul tehnologic şi la studiul Deltei Dunării .

Un alt proiect se referă la prevenirea dezastrelor şi permite ca populaţia din zona transfrontalieră româno-bulgară să poată fi avertizată cu 40 de secunde înainte de producerea unui cutremur.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Carmen Valica
Adăugat:
30 Iunie 2012
Ultima actualizare:
25 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza