Comisarul Hahn: România trebuie să absoarbă peste 5 miliarde de euro

Comisarul Johannes Hahn a afirmat că 2013 reprezintă "un an crucial" pentru România care trebuie să absoarbă peste 5 miliarde de euro, în condiţiile în care în 6 ani a atras doar 2,2 miliarde de euro în total.

Adăugat: 17 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:17 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn
trimite pe mail

Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat, miercuri, la Bruxelles, după întrevederea cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici, că anul 2013 este crucial pentru România, care trebuie să absoarbă peste 5 miliarde de euro pentru a evita dezangajarea automată de fonduri europene.

Ministrul fondurilor europene şi comisarul european pentru politică regională au analizat abordarea guvernului faţă de fondurile europene, atribuţiile noului minister şi care sunt acţiunile prin care Guvernul intenţionează să ajungă la ceea ce ministrul Eugen Teodorovici a numit ''o situaţie de normalitate", adică deblocarea tuturor programelor operaţionale şi reluarea plăţilor către România.

La prima sa întâlnire în această calitate cu comisarul pentru politică regională, ministrul Eugen Teodorovici a dat asigurări că guvernul nu va tolera conflictele de interese şi fraudele cu fonduri europene, două chestiuni ce reprezintă şi principalele probleme semnalate de Comisia Europeană.  

"Au fost aspecte legate de simplificarea sistemului din România, despre modul în care se respectă în continuare principiile europene şi, din punctul meu de vedere şi l-am asigurat şi pe domnul comisar că din ceea ce mă priveşte atât pe mine, personal, ca şi ministru, cât şi Guvernul României, va fi toleranţă zero faţă de conflictele de interese, faţă de situaţii de fraudă sau de astfel de situaţii. De asemenea, transparenţă în tot ce înseamnă relaţia cu Comisia Europeană şi ceea ce noi facem în /structurile/ cu fondurile europene şi, de asemenea, un alt element şi anume, respectarea tuturor angajamentelor pe care ni le asumăm faţă de Comisia Europeană", a declarat Teodorovici.

Johannes Hahn: Anul 2013, crucial pentru România

După întrevederea cu ministrul român al fondurilor europene, comisarul pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat că are încredere în ministrul Eugen Teodorovici, pe care îl cunoaşte din funcţiile deţinute anterior.

În acelaşi timp, comisarul Hahn a spus că 2013 este un an crucial pentru România, care trebuie să facă în aşa fel încât să absoarbă peste cinci miliarde de euro.   

"Anul 2013 este crucial pentru România. Anul trecut, România a ratat anumite evoluţii importante din cauza discuţiilor politice, a alegerilor. Însă ceea ce contează acum este să se concentreze pe viitor. Şi în acest sens există fonduri europene menite să contribuie la creşterea economică. În acest an există o provocare specială, pentru că România trebuie să absoarbă peste cinci miliarde de euro din fonduri europene pentru a evita să piardă aceşti bani", a spus comisarul european.  

Johannes Hahn a dat asigurări că Europa are interesul ca România să cheltuiască aceşti bani.

Comisarul a spus că nici el, nici Comisia Europeană nu vor ca la sfârşitul anului să spună că aceşti bani au fost economisiţi, ci vor, dimpotrivă, ca banii să fie atraşi de România sub formă de proiecte, care vor duce la creştere economică şi locuri de muncă.

El a mai precizat că în următoarele săptămâni, Comisia Europeană aşteaptă unele răspunsuri din partea României, ce vor fi atent analizate şi, în funcţie de acestea, speră deblocarea celorlalte programe operaţionale pentru care sunt în prezent presuspendate plăţile.

Este vorba despre Programul Operaţional Regional, cel de Transport şi Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
17 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza