Comisarul european pentru agricultură: Perspectivele pentru agricultura României sunt bune

Aflat în vizită oficială în ţara noastră, comisarul european pentru agricultură, a afirmat, la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, că România ar putea avea o agricultură europeană puternică.

Adăugat: 13 Martie 2015
Ultima actualizare:13 Martie 2015

Politica Romaneasca
Foto: madr.ro Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin
trimite pe mail

În comunciatul remis presei, se arată că discuţiile dintre ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin şi comisarul european, Phil Hogan, aflat pentru prima oară în Românie, au vizat "progresele realizate în ultimii ani de agricultura românească".

De asemenea, au fost analizate și modalitățile pentru o gestionare mai eficientă a fondurilor europene disponibile în viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Daniel Constantin a mulţumit comisarului european pentru deschiderea dovedită în negocierile avute, menţionând că l-a anunţat pe reprezentantul UE despre decizia României  de a primi primele proiecte.

" L-am informat astăzi pe domnul comisar că România a luat decizia ca, pe răspundere proprie, din 25 martie, să primim primele proiecte, pe două măsuri pe care s-au terminat negocierile cu Comisia Europeană. Este vorba despre măsura privind investițiile în ferme și măsura de investiții pentru tineri fermieri. Am discutat și despre calendarul aprobării întregului program și cred că la jumătatea lunii aprilie vom primi scrisoarea de conformitate care va certifica faptul că toate negocierile sunt închise și că elementele au fost agreate între cele două părți”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

La rândul său, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, a apreciat ca pozitiv rolul fondurilor europene în dezvoltarea comunităților locale.

„Fondurile europene pentru agricultură vor avea impact asupra a 2,5 milioane de persoane, atât direct, cât și indirect, prin finanțările care vor viza infrastructura rutieră la nivel local, de irigații, servicii de agroturism și conservarea patrimoniului cultural local.Perspectivele pentru agricultura României sunt bune,  o agricultură europeană puternică", a arătat acesta, potrivit sursei citate.

Comisarul european pentru Agricultură a precizat că balanţa comercială a României a fost pozitivă.

"Anul trecut, România a înregistrat o balanță comercială pozitivă, fiind cele mai bunerezultate din ultimii 25 de ani. Sperăm că fondurile europene alocate agriculturii românești în noua programare vor fi în continuare cheltuite eficient, pentru a finanța proiecte care vor genera un număr cât mai mare de locuri de muncă și vor avea un impact cât mai mare asupra economiei și vor crea noi oportunități pentru oamenii din comunitățile rurale”, a subliniat Phil Hogan.

De asemenea, pe agenda discuțiilor de astăzi de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-au aflat și situația fermierilor afectați de embargoul impus de Federația Rusă, măsurile de susținere a producătorilor din sectorul lactatelor, după eliminarea cotelor de lapte din aprilie 2015, reabilitarea infrastructurii secundare de irigații prin intermediul celor 370 de milioane de euro disponibile prin noul PNDR, dar și detalii privind zonele defavorizate, în contextul noilor criterii stabilite la nivel european, menţionează documentul de presă.

 

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
13 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza