Codul Muncii "nu trebuie să genereze proteste" în perioadă de criză

Asociaţiile patronale din România consideră că modificările aduse Codului Muncii nu trebuie să fie prea liberale, pentru a nu genera dezechilibre şi proteste în această perioadă de criză, a declarat preşedintele UGIR, Cezar Corâci.

Adăugat: 30 Ianuarie 2011
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UGIR-1903 şi CONPIROM apreciază că proiectele de modificare a Codului Muncii şi Codului dialogului social promovate de Guvern conţin unele "prevederi inacceptabile", care diminuează rolul sindicatelor şi patronatelor în negocierea şi aplicarea contractelor colective de muncă.


"Uniunea Generală a Industriaşilor din România UGIR-1903 şi Confederaţia Patronală din Industria României CONPIROM consideră că proiectele Codului dialogului social şi Codului muncii promovate de reprezentanţii Guvernului conţin prevederi inacceptabile. Acestea conduc la diminuarea rolului şi importanţei partenerilor sociali - sindicate şi patronate - ca actori principali în negocierea, semnarea şi aplicarea Contractelor colective de muncă, determinând o destructurare drastică a construcţiei relaţiilor industriale pentru care România nu este  încă pregătită", arată cele două organizaţii, într-un comunicat.


Absenţa caracterului obligatoriu al aplicabilităţii contractelor colective de muncă va amplifica evaziunea fiscală şi va duce la concurenţă neloială din partea unor firme prin dumping cu forţa de muncă, potrivit sursei citate.


UGIR-1903 şi CONPIROM precizează că trebuie să existe un echilibru între necesitatea flexibilizării pieţei muncii, cerută de angajatori, şi dreptul angajaţilor la securitatea locului de muncă.


"În acest sens în consultările cu principalele confederaţii sindicale s-au identificat modificări corespunzătoare ale Codului muncii, cu aplicabilitate mai bună decat cele susţinute de reprezentanţii Guvernului", se mai arată în comunicat.


Codul Muncii trebuie să încurajeze competiţia şi crearea de locuri de muncă, susţin investitorii străini şi o parte din cei români, care aprobă modificarea actului normativ, însă sindicatele, partidele din opoziţie şi chiar unele patronate critică schimbările aduse legislaţiei.

Consens cu Guvernul pe perioada de preaviz

Într-o conferinţă de presă la care au participat  trei dintre marile confederaţii patronale, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a arătat că până acum s-a ajuns la un consens cu Guvernul şi sindicatele în ceea ce priveşte perioada de preaviz şi cea de  angajare de probă.


"Nu ştim care sunt acele puncte pe care Guvernul nu le acceptă şi nu sunt negociabile. Am căzut de acord asupra câtorva lucruri foarte importante. Am căzut de acord asupra muncii temporare, acele contracte de muncă temporară sau chiar contractele de probă pe un singur post nu pot să depăşească cumulat un an pentru acelaşi post, pentru că teama sindicatelor era ca angajatorii să nu le transforme într-o regulă. Deci, să nu vedeţi că cineva angajează pe câte trei luni, pe câte trei luni, de probă şi de fapt, aici se ascunde o evaziune mascată, acele contracte nefiind fiscalizate şi plătite la fel ca contractele de muncă permanente", a spus Corâci.


Sindicatele au anunţat joi, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, că au fost acceptate 17 propuneri ale partenerilor sociali la Codul Muncii şi au mai rămas în discuţie încă trei solicitări, dintre care una vizează aplicarea contractelor colective de muncă.


Liderul UGIR-1903, Cezar Corâci, a declarat la finalul discuţiilor că ministrul Muncii, Ioan Botiş, nu acceptă contractele colective de muncă la nivel naţional şi de ramură, iar premierul a propus ca acest subiect să fie rediscutat în întâlnirile viitoare.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
30 Ianuarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza