Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală merg spre dezbatere în Parlament

Proiectul noului Cod Fiscal şi cel de Procedură Fiscală au fost aprobate ieri de Guvern, urmând să fie transmise Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.

Adăugat: 26 Martie 2015
Ultima actualizare:26 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cele mai importante prevederi vizează TVA de 20% pentru toate bunurile şi serviciile, şi de 9 procente pentru carne, peşte, lapte şi produse lactate, ouă, legume şi fructe.

Una dintre cele două măsuri ar urma să fie aprobată mai devreme cu câteva luni faţă de termenul stabilit iniţial pentru 1 ianuarie 2016, dar numai după discuţii cu instituţiile financiare internaţionale.

Deşi Guvernul intenţiona să aplice reducerea TVA de la începutul anului viitor, premierul Victor Ponta spunea ieri, în debutul şedinţei săptămânale, că există posibilitatea aplicării acestei măsuri chiar mai repede.

"Este posibil ca o prevedere. şi anume reducerea TVA, să o aplicăm mai repede, pentru că avem spaţiu bugetar pentru aşa ceva. Nu putem şi să ducem de la 24 la 20 pentru toată lumea şi să reducem la produse alimentare. Putem ori una ori alta", a spus premierul.

Şi accizele la principalele produse energetice se vor diminua.

Alte măsuri prevăzute în noul cod fiscal începând din 2018 vizează reducerea CAS cu 3 procente la angajat şi cu 2 la angajator.

În ceea ce priveşte cota unică, aceasta ar trebui să scadă din 2019 de la 16% la 14%.

Liberalii cred că măsurile fiscale, dar şi o creştere a taxelor şi impozitelor locale vor afecta mediul de afaceri.

"Sunt nişte lucruri care nu sunt în regulă: supraimpozitarea IMM-urilor, nu suntem de acord cu creşterea impozitelor şi taxelor locale şi analizăm şi sustenabilitatea unor măsuri, pentru că nu vrem să rămânem fără bani pentru pensii, salarii, sănătate, învăţământ", susţine fostul ministru, Gheorghe Ialomiţianu:Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
26 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza