Codrin Ştefănescu: PSD acuză de încălcarea "flagrantă" a justiţiei

Într-o declaraţie de presă, secretarul Consiliului Naţional al PSD, Codrin Ştefănescu l-a criticat pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu pentru modul în care, în opinia sa, este încălcată "flagrant independenţa justiţiei".

Adăugat: 2 Octombrie 2011
Ultima actualizare:2 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Codrin Ştefănescu a dat drept exemplu, modul în care s-a procedat cu şefii de instanţe de la nivel naţional care au încercat să-şi recupereze drepturile băneşti restante.

"Un astfel de exemplu îl constituie adresa nr. 63303, prin care, ministrul justiţiei cere Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM, identificarea şi revocarea din funcţie a tuturor şefilor de instanţe din ţară, care au dat aviz favorabil în litigiile prin care diverşi magistraţi au încercat să-şi recupereze pe cale silită drepturile băneşti restante. Prin această măsură absolut abuzivă, ministerul începe o adevarata vânătoare a preşedintilor de instanţă, statul asigurându-se prin ordonanţe că nu poate fi executat, în timp ce orice cetăţean român debitor la stat, este executat fără drept de apel", se scrie în comunicat.   

Codrin Ştefănescu mai susţine,  că prin proiectul de lege iniţiat de Cătălin Predoiu, privind răspunderea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor,  a fost încălcată separarea puterilor de stat.

"O altă dovadă de încălcare gravă a separaţiei puterilor în stat şi a principiilor constituţionale îl reprezintă proiectul de lege, iniţiat de Cătălin Predoiu, privind raspunderea disciplinară a judecătorilor şi procurorilor prin modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Deşi reprezentanţii CSM, ICCJ şi ai Parchetului de pe lângă ICCJ, ai Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, ai Asociaţiei Procurorilor din România, precum şi ai Inspecţiei Judiciare de pe lângă Plenul CSM consideră că acest proiect de lege aduce atingeri principiilor constituţionale privind independenţa sistemului juridic, ministrul justiţiei vrea ca Inspecţia Judiciară – organism de control asupra activităţii magistraţilor, să funcţioneze ca autoritate autonomă cu personalitate juridică", arată Codrin Ştefănescu.

El acuză , că "în acest mod, inspectorul sef al acestei instituţii şi ministrul justiţiei vor fi titularii acţiunii disciplinare în cazul răspunderii judecătorilor şi procurorilor şi vor stabili sancţiunile, aplicate magistraţilor. Cu alte cuvinte, să ne asteptăm ca, în cazul în care magistraţii şi procurorii nu vor ţine cont de „recomandările” venite de sus, se va trece la presiuni administrative din partea ministrului".
 
Secretarul Consiliului Naţional al PSD a mai criticat şi modul în care ANI s-a sesizat în cazul liderului PSDF, Victor Ponta.

"Utlimul caz, şi probabil nu cel din urmă, este cel al preşedintelui PSD, Victor Ponta ce urmează a fi cercetat de ANI, la “sesizarea” depusă, culmea, de ANAF-ul d-lui Blejnar", se mai scrie în document.

Ştefănescu anunţă în declaraţia emisă duminică, presei, că " se vor depune plângeri penale împotriva tuturor celor implicaţi în mod direct în fabricarea dosarelor la comandă politică, vor fi sesizate toate organismele internaţionale pentru fiecare caz în parte, şi, mai mult decât atât, parlamentarii partidului se vor opune oricărei aberaţii legislative care permite ingerinţa politicului în actul de justiţie".2 octombrie 2011
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
2 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza