Coaliţia va decide soarta noului Cod al Muncii

Partenerii sociali au căzut de acord, vineri, asupra menţinerii Contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi de ramură, însă decizia finală asupra acestei propuneri le va fi comunicată de premier după ce va exista şi o discuţie în Coaliţie.

Adăugat: 11 Februarie 2011
Ultima actualizare:11 Februarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

După discuţiile de la Palatul Victoria, care au durat aproape trei ore, s-a ajuns la o formă finală a Codului Muncii, formă care va fi analizată la începutul săptămânii viitoare în Coaliţie, urmând ca textul final să fie prezentat în cursul săptămânii viitoare reprezentanţilor sindicatelor şi patronatelor.

 

 

În forma actuală  a noului Cod al Muncii, se menţine perioada de probă la 90 de zile în funcţie de tipurile de profesii, iar durata contractului pe perioadă determinată este stabilită la maximum 36 de luni şi cu acordul părţilor.

 

 

Nemulţumirile sindicatelor vin din partea ministrului muncii, Ioan Botiş, care este mai refractar,  din punctul lor de vedere, la propunerile partenerilor sociali.

 

 

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că aproape toţi participanţii la discuţia de la  Palatul Victoria,  inclusiv primul ministru au fost de acord că e necesară existenţa unui contract colectiv de muncă la nivel naţional cât şi pe domenii profesionale - sectoare de activitate.

 

 

"Am constatat că există o anumită rigiditate, nu atât din partea primului-ministru, cât mai ales din partea ministrului muncii, care reţine foarte puţine din cele discutate. Nu vă putem spune că sunt bătute în cuie, până când nu avem textul oficial. Nu se mai discută. Practic, este numai discuţia în cadrul coaliţiei pe rezultat şi este numai o întâlnire cu partenerii sociali, ca să ne comunice care este opţiunea coaliţiei raportată la textul realizat", a afirmat Bogdan Hossu. 

 

 

Şi patronatele reclamă aceeaşi atitudine a ministrului muncii, Ioan Botiş, şi susţin necesitatea păstrării Contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional.

 

 

"În mod surprinzător, singura persoană care nu pare să-şi însuşească acest lucru este ministrul muncii, care, ca de obicei, are un punct de vedere pe care îl ştiţi. Practic, de reglementare totală a pieţei forţei de muncă. Noi am adus nenumărate argumente atât în ceea ce priveşte stabilitatea, cât şi în ceea ce priveşte limitarea evaziunii pe piaţa forţei de muncă şi garanţiile care trebuie date salariaţilor. Noi, partenerii sociali, am ajuns aproape la un consens", a explicat preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

 

 

Sindicatele şi patronatele anunţau, la discuţiile anterioare cu reprezentanţii Guvernului, că termenul limită pentru finalizarea proiectului de Cod al Muncii este sfârşitul acestei luni, astfel încât să poată fi trimis şi în Parlament spre aprobare.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Petruţa Obrejan
Adăugat:
11 Februarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza