Coaliția de guvernare discută repartizarea banilor în buget

Liderii coaliției au pe agendă repartizarea banilor în proiectul bugetului de stat, dar şi eliminarea sporurilor bugetarilor care nu sunt justificate de performanţă.

Adăugat: 15 Februarie 2021
Ultima actualizare:15 Februarie 2021

Politica Romaneasca
Foto: Liderii coaliției de guvernare. Sursa: captura TV
trimite pe mail

Liderii coaliţiei de guvernare au o nouă întâlnire la această oră, iar pe agenda se află repartizarea banilor în proiectul bugetului de stat, dar şi eliminarea sporurilor bugetarilor care nu sunt justificate de performanţă, temă pentru care nu au anunţat o decizie politică comună până acum.

Premierul Florin Cîţu s spus din nou astăzi că îşi va susţine în continuare punctul de vedere în ceea ce priveşte legarea sporurilor de performanţă în sectorul de stat.

Şedinţa coaliţiei de guvernare nu s-a încheiat încă, în interior continuă discuţiile cu privire la eliminarea sporurilor acordate bugetarilor. Prim-ministru Florin Cîţu va insista pe ideea că Legea salarizării trebuie analizată din nou, astfel încât aceste sporuri să fie legate direct de performanţă.

Până acum însă decizia politică a fost ca sporurile să nu fie incluse în ordonanţa guvernului, care cuprinde mai multe măsuri pentru susţinerea bugetului de stat, spunea chiar şeful Executivului.

Florin Cîţu: A fost o decizie politică ca sporurile şi indemnizaţia de hrană să nu fie incluse în ordonanţa care va lua acele măsuri pentru susţinerea bugetului. Asta este o decizie politică, dacă se pun aceste amendamente, bineînţeles vom vedea dacă sunt acceptate sau nu. Ordonanţa cred că mâine este în avizare, trebuie să fie la CES şi atunci cred că mâinhe este o fie gata. În continuare cred că este nevoie de o reanalizare a Legii salarizării. Sporurile reprezintă astăzi, din acel 109 miliarde de lei, reprezintă aproape 26 de miliarde, deci e vorba de 25% din anvelopa salarială. Problema este că aş vrea ca aceste sporuri şi salarizarea să fie legate de performanţă.

Consens în coaliţie există pe problema deficitului bugetar, care sunt nicio formă nu va depăşi 7,16% din PIB, spunea premierul.

De asemenea, Florin Cîţu menţiona că în acest an nu este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale întrucât le revin 100% din veniturile pe care le încasează din taxe şi impozite.

Mai mult, spunea prim-ministrul, vor fi acoperite de la bugetul de stat 90% din indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap şi 100% bursa minimă pentru elevi.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Februarie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza