Cioloş: E nevoie de situaţia clară a pierderilor agricole din fiecare stat membru UE

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş dă asigurări că UE va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a compensa impactul embargoului impus de Rusia, importurilor de produse agroalimentare.

Adăugat: 6 Septembrie 2014
Ultima actualizare:6 Septembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloş, Comisar European pentru Agricultură
trimite pe mail

Declaraţia a fost făcută după reuniunea extraordinară pe tema embargoului rus pe care au avut-o miniştrii agriculturii europeni, vineri, la Bruxelles.

Ei au decis că este nevoie de o coordonare comună la nivel comunitar pentru a găsi soluţii compensatorii pentru producători.

Uniunea Europeană îşi va asuma toată responsabilităţile privind pierderile cauzate de embargoul impus de Moscova, au susţinut miniştrii agriculturii.

Potrivit corespondentului RRA, comisarul Dacian Cioloş susţibea că există resurse financiare şi ele trebuie utilizate transparent, dar a recunoscut că sunt şi limite bugetare de care trebuie să se ţină cont.

Dacian Cioloş spune că este nevoie urgentă ca statele membre să trimită o situaţie clară a pierderilor din sectorul agroalimentar, pierderi cauzate de restricţiile impuse de Moscova importurilor din Uniunea Europeană.

"Intenţia noastră este să primim această analiză a situaţiei cât mai repede, deoarece eficienţa măsurilor pe care le vom lua depinde de rapiditatea primirii acestei situaţii. Ne amintim că am avut o experienţă nu tocmai fericită în 2009, când a existat criza laptelui şi când compensaţiile pentru pierderile suferite au venit numai după un an de la criza respectivă. Acest lucru nu vrem să se mai întâmple. În orice caz, acest demers îl vom face în paralel cu urmărirea pieţei şi continuând măsurile de contracarare", a declarat Cioloş.

În următoarele zile, Comisia Europeană va discuta pe tema bugetului european, ţinând cont de situaţia actuală.

Dar o alocare bugetară suplimentară nu poate fi decisă peste limitele bugetare în curs, spunea Dacian Cioloş.

Uniunea Europeană a luat până în prezent măsuri de urgenţă pentru stabilizarea pieţei şi pentru a evita o intrare în picaj a preţurilor, dar acum ar putea face încă un pas şi ar putea să adopte, dacă va fi necesar, compensaţii specifice, destinate anumitor sectoare şi categorii de fermieri.

Comisarul Cioloş declara înaintea reuniunii pentru Radio România că doreşte să propună şi alte măsuri, acelea de a creşte bugetul pentru acţiunile de promovare a produselor agro-alimentare europene pe terţe pieţe, altele decât Rusia.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
6 Septembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza