Cioloş are 10 zile pentru formarea noului guvern

Potrivit Constituţiei, Dacian Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru a-şi forma un cabinet care să asigure guvernarea până la alegerile de anul viitor.

Adăugat: 11 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:11 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloş, premier desemnat
trimite pe mail

Fostul comisar european al agriculturii, Dacian Cioloş, a fost desemnat premier de preşedintele Klaus Iohannis. Nominalizarea are loc după două runde de consultări cu partidele parlamentare.

Un premier tehnocrat este soluţia cea mai bună pentru situaţia în care se află România - a spus ieri preşedintele Klaus Iohannis.

După desemnarea sa ca premier, Dacian Cioloş a declarat că intenţionează să guverneze consultând societatea civilă. 

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că partidele nu trebuie să mai promoveze în poziţii publice persoane suspectate sau implicate în acte de corupţie. În opinia sa, pentru îmbunătăţirea clasei politice este nevoie de oameni noi şi noul guvern tehnocrat trebuie să fie format din miniştri care au dovedit că sunt performanţi şi asupra cărora nu planează nici un dubiu.

În aceste condiţii, şeful statului a anunţat că l-a desemnat pe Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru.  

"În această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, pentru a avea garanţia că vom avea o îmbunătăţire netă a performanţei clasei politice, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, o persoană integră, o persoană care a dovedit, practic, că ştie să gestioneze sisteme în situaţii complicate", a afirmat Iohannis.

Cioloş, deschis către dialog

Premierul desemnat Dacian Cioloş şi-a anunţat intenţia de a deschide guvernul şi administraţia către societate, iar dacă Parlamentul îl va vota, îşi propune să lucreze strâns cu grupurile politice din legislativ. 

"Un an de zile este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă, este o perioadă lungă, în sensul că n-o să ne putem limita doar la anumite acţiuni şi la anumite decizii strict administrative. Pe de altă parte, este o perioadă prea scurtă pentru a declanşa şi pentru a finaliza reformele pe care foarte mulţi din societate le aşteaptă", a apreciat acesta. 

Dacian Cioloş a mai precizat că-şi va concentra energia în perioada următoare pentru a-şi forma echipa, după care va discuta în detaliu despre proiectele sale. Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza