Chişinăul aşteaptă reacţia Moscovei, după ce Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata

Decizia guvernului Republicii Moldova de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin este un răspuns adecvat la toate declaraţiile şi acţiunile acestuia, susţin experţii de la Chişinău.

Adăugat: 3 August 2017
Ultima actualizare:3 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ei avertizează că decizia ar putea provoca o reacţie dură a Moscovei, mergând până la provocarea unor tensiuni militare în regiunea transnistreană.

Analistul Anatol Ţăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, consideră hotărârea guvernului drept una motivată dar ieşită din comun.

În opinia sa, Rusia va încerca să pedepsească exemplar Republica Moldova, iar printre sancţiuni s-ar putea număr chiar şi escaladarea conflictului armat de pe Nistru.

"Rusia va căuta acum ca reacţia să fie cât mai dură. Eu cred că în primul rând vor fi examinate posibilităţile economice de a pedepsi Republica Moldova. Nu este exclus a se umbla şi în zona migranţilor noştri care se regăsesc în Federaţia Rusă. Nu exclud ca politicul rusesc va examina şi metode şi mai dure, până la declanşarea unor tensiuni de ordin militar în zona conflictului transnistrean".

Având în vedere afirmaţiile şi acţiunile din ultima perioadă ale lui Dmitri Rogozin, declararea acestuia persoană indezirabilă la Chişinău a fost un răpuns adecvat, care corespunde tuturor procedurilor interne naţionale, dar şi normelor de drept internaţional, consideră fostul ministru adjunct al afacerilor externe şi integrării europene, Iulian Groza.

El a calificat decizsia guvernuliui drept una fără precedent, menţionând totodată că reacţia Moscovei nu se va lăsa aşteptată.Autor:
Natalia Zaharescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
3 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza