Chevron renunță la proiectele privind gazele de șist din România

După ce a pus capăt acordurilor legate de gazele de şist din Lituania şi Ucraina şi Polonia, acum compania Chevron renunță și la proiectele din România.

Adăugat: 21 Februarie 2015
Ultima actualizare:21 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Compania americană Chevron a anunţat că renunţă la proiectele sale legate de concesiunile de zăcăminte de gaze de şist din România, după cum scrie publicaţia The Wall Street Journal.

Informaţia a fost confimată pentru postul RRA de către consilireul de comunicare al Chevron România, Răzvan Mitroi.

Anul trecut Chevron a pus capăt acordurilor legate de gazele de şist din Lituania şi Ucraina, iar luna trecută, şi în Polonia.

În context, cotidianul economic american aminteşte rezultatele dezamagitoare ale explorărilor, precum şi opoziţia locală faţă de fracturarea hidraulică sau moratoriul impus de ţări precum Franţa sau Germania asupra acestei tehnici.

La noi în ţară, Chevron a obţinut aprobarea pentru prospecţiuni în câteva perimetre, printre care şi cel de la Siliştea - Pungeşti, unde în 2013 au avut loc proteste ale localnicilor faţă de instalarea primei sonde, şi unde activităţile de explorare s-au finalizat, la jumătatea anului trecut.

În decembrie 2014, publicaţia The New York Times scria, citând oficiali români şi lituanieni, că gigantul rus Gazprom ar fi finanţat protestele faţă de exploatarea gazelor de şist, inclusiv cele din România.

În acest fel, ruşii ar fi încercat să împiedice statele respective să-şi reducă dependenţa energetică faţă de Rusia.

Pe de altă parte, au existat şi alte semne care au prevestit renunţarea de către Chevron la proiectele legate de gazele de şist în România.

Astfel, premierul Victor Ponta susţinea, toamna trecută, că problema s-a amânat deoarece se pare că nu avem gaze de şist, iar preşedintele Klaus Iohannis declara, luna trecută, că are impresia ca "problema se rezolva de la sine, datorita scaderii preţului hidrocarburilor".Autor:
Roman Muşat
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
21 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza