Chevron "pregăteşte terenul" pentru exploatarea gazelor de şist

Compania Chevron începe prospecţiunile în Constanţa pentru gaze de şist, în timp ce ministrul Mediului dă asigurări că în această fază nu există risc pentru mediu.

Adăugat: 13 Mai 2013
Ultima actualizare:13 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Compania Chevron va începe în curând prospecţiunile pentru gaze de şist în judeţul Constanţa, după ce a primit avizul de la Ministerul Mediului pentru zonele Costineşti şi Limanu.

Ministrul Rovana Plumb dădea asigurări că în această fază nu există niciun risc pentru mediu si pentru populaţie, ca răspuns la îngrijorările pe care le-a generat interesul companiei americane pentru zăcăminte şi metoda prin care intenţionează să le extragă.

În zilele următoare, Chevron ar putea primi o altă aprobare, pentru continuarea lucrărilor de explorare în perimetrele din Vaslui pe care le are în concesiune.

În Găgeşti, Băceşti şi Pungeşti, comune din judeţul Vaslui, prospecţiunile s-au încheiat încă de la sfârşitul lui 2011, iar acum ar urma înceapă estimarea potenţialului zăcămintelor.

În etapa explorării, procedurile sunt asămănătoare oricărei acţiuni de foraj, fără să se recurgă la fracturarea hidraulică, metoda care a generat inclusiv proteste în localităţile vizate.

Ministrul Mediului spunea că până la momentul când se va pune problema exploatării, adică a aciunii concrete de extragere, mai pot trece ani de zile, lucru pe care îl confirmă şi profesorul Dumitru Prodan, de la Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti.

"S-ar putea o singură sondă să nu descopere, fiindcă sunt tot felul de complicaţii, tectonice, stratigrafice, de sedimentare ş.a.m.d.. S-ar putea să fie nevoie de două, trei, patru sonde. De exemplu, în Marea Nordului, ca sa va dau un exemplu, englezii au săpat 200 de sonde până au descoperit petrol. Noi, în Marea Neagră am descoperit cu sonda a doua, am avut noroc chior sau specialişti foarte buni; cum vreţi să o luaţi. Se sapă o sondă să obţii nişte informaţii, se sapă altă sondă în poziţie mai favorabilă, se obţin alte informaţii, se corelează aceste informaţii, se pune a treia sondă, deci poate dura câţiva ani de zile, 3, 4, 5 ani, depinde de tipul zăcământului respectiv. De-abia atunci se poate trece la faza de exploatare, când se sapă sonde de exploatare, alte zeci, pot fi sute de sonde, iarăşi, depinde de mărimea suprafeţei respective", a spus Dumitru Prodan.

Până  joi, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui se pot depune comentarii sau observaţii la proiectul de avizare a continuării procedurilor prin Lucrări de amenajare şi foraj la sondele de explorare, însă utilajele sunt deja în zonă, relatează corespondentul RRA în Vaslui, care spune că se mizează pe obţinerea aprobării.

În Constanţa mai poate dura câteva luni chiar până va începe efectiv captarea imaginilor din subsol, iar prospecţiunile ar putea dura aproximativ un an, spun reprezentanţii Chevron.Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza