Ce trebuie să stim pentru alegerea furnizorului de energie

Tot mai mulţi români sunt interesaţi să-şi schimbe furnizorul de energie electrică, în contextul în care, până la 1 ianuarie 2018, se încheie procesul de liberalizare completă a acestei pieţe.

Adăugat: 19 August 2017
Ultima actualizare:19 August 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Speră să-şi reducă, astfel, factura la curentul electric, care a crescut, din nou, de la 1 iulie, în zona reglementată.

Practic, însă, schimbarea furnizorului nu garantează că factura va fi mai mică, pentru că nu numai preţul pe kilowat contează, a explicat la RRA preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu.

"Trebuie văzut, întotdeauna, tariful final. Trebuie să fie foarte atenţi consumatorii pentru că, de regulă, li se spune: uite, preţul energiei este atât şi preţul apare relativ mic în comparaţie cu tot ceea ce implică respectiv tarifele, schemele suport, cogenerare şi certificate verzi, accizele şi toate celelalte elemente. Trebuie să vadă, de asemenea, care ar fi condiţiile de plată, dacă i se trimite factură electronică, dacă îi citeşte cineva contorul. Datorită concurenţei foarte mari, diferenţele de preţuri nu pot să fie extrem de importante, sunt, mai degrabă, relativ mici, dar fiecare furnizor, pentru a-şi atrage, pentru a-şi menţine un portofoliu de clienţi, mai vine şi cu anumite servicii suplimentare: unii oferă nişte verificări de echipamente gratis, alţii oferă un contract combinat energie plus gaze naturale. Deci trebuie o analiză mai complexă", a spus el.

Prin schimbarea furnizorului actual, gospodariile ies de pe piaţa reglementată şi intră pe piaţa liberă şi nu se mai pot întoarce niciodată în zona în care tarifele sunt stabilite de arbitrul pieţei - Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei.

Cei interesaţi pot obţine detalii despre schimbarea furnizorului de energie electrica sau de gaze naturale pe site-ul ANRE, unde se găsesc listele cu toţi furnizorii şi cu ofertele lor.

Autoritatea de reglementare a înfiinţat şi o linie telefonică gratuită - 0800800410, unde punteţi obţine informaţii despre paşii care trebuie urmaţi şi care sunt riscurile.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
19 August 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza