Ce prevede noul proiect al legii pensiilor

Vârsta standard de pensionare ar putea fi redusă cu şase ani pentru femeile care au cel puţin trei copii, prevede noul proiect al legii pensiilor.

Adăugat: 22 Septembrie 2018
Ultima actualizare:24 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Mai multe categorii de pensionari ar urma să obţină venituri majorate, potrivit noului proiect al legii pensiilor.

Vârsta standard de pensionare ar putea fi redusă cu şase ani pentru femeile care au cel puţin trei copii, prevede noul proiect al legii pensiilor.

Beneficiul va fi acordat cu condiţia realizării unui stagiu minim de cotizare de 15 ani şi dacă cei trei copii au fost crescuţi de mamă până la 16 ani.

De asemenea, vor primi câte un an bonus, reducere din vârsta standard, pentru fiecare copil în plus începând cu al patrulea.

Noua lege prevede şi introducerea unor noi perioade asimilate stagiului de cotizare, respectiv masterat şi doctorat.

Se mai schimbă şi formula de calcul al pensiei, a explicat, la RRA, directorul general al Casei de Pensii,

"Calculul pensiei se determină prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă. Valoarea punctului de referinţă vine ca un raport dintre valoarea punctului de pensie, care ar fi, de exemplu, la anul 2021 de 1.875, în raport cu 25; acest 25 reprezintă nivelul mediu al stagiilor complete de cotizare", a spus Vasilica Robu.

Schimbarea formulei de calcul aduce majorarea pensiilor pentru unele categorii de persoane , a explicat Doina Pîrcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii.

"Este vorba de bărbaţii pensionaţi după decembrie 2014, la care calculul a avut în vedere un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, şi aceştia vor avea o majorare care înseamnă aproape 40%. De asemenea, femeile cărora li s-a luat în calcul un stagiu mai mare de 25 de ani", a susținut Doina Pîrcălabu.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii poate fi studiat pe siteul Ministerului Muncii, la secţiunea Transparenţă decizională.Autor:
Adriana Leu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Septembrie 2018
Ultima actualizare:
24 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza