Ce prevede noul Cod Fiscal?

De la începutul lunii viitoare, alcoolul şi ţigările se scumpesc, iar de la anul şi vacanţele. Sunt unele dintre prevederile Codului fiscal, care a fost schimbat din nou.

Adăugat: 17 Iulie 2022
Ultima actualizare:17 Iulie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Documentul prevede de mai multe schimbări care privesc companiile, iar Ministerul de Finanţe a estimat că modificările făcute ieri prin ordonanţă de urgenţă vor aduce în plus la bugetul de stat peste 10 miliarde de lei în 2023.

În avantaj vor fi tinerii şi familiile cu venituri reduse, pentru că vor primi deduceri fiscale suplimentare.

Persoanele care un salariu de până la 4.550 de lei vor beneficia de acum înainte de deduceri, iar noua modificare la Codul fiscal pe care a făcut-o ieri guvernul presupune deduceri suplimentare pentru tinerii cu vârste de până la 26 de ani şi pentru familiile care au în întreţinere copii, aşa cum a anunţat ministrul de finanţe, Adrian Câciu.

Adrian Câciu: Am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de deduceri la 4.550 de lei, cei care au persoane în întreţinere, şi am introdus deduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani sau pentru familiile care au câte un copil în întreţinere sau doi sau trei, în funcţie de numărul de copii o deducere suplimentare de 100 de lei per copil.

Alte modificări adoptate la Codul fiscal: în domeniul HoReCa, de la 1 ianuarie 2023, companiile vor putea opta între impozitul pe cifra de afaceri şi impozitul pe profit; este eliminat impozitul pe profitul reinvestit şi pentru zona de procesare şi producţie; TVA-ul creşte de la 5 la 9% pentru restaurante, hoteluri şi catering; la băuturile dulci creşte 9 la 19%; în construcţii şi industrie alimentară facilităţile fiscale se acordă pentru salariile de până la 10.000 de lei, şi nu până la 30.000 de lei, aşa cum este acum, de la 1 august; şi tot de luna viitoare vor creşte accizele la alcool şi tutun. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 iulie, ora 22:02)Autor:
Andrei Şerban
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
17 Iulie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza