Ce modificări propune Guvernul la Legea privind votul în diaspora

Modificările propuse de Guvernul la Legea privind votul în diaspora vizează înregistrarea online în Registrul electoral şi mai multe secții de vot.

Adăugat: 4 August 2016
Ultima actualizare:4 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: Maria Ligor, Ministrul delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni
trimite pe mail

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni,  Maria Ligor,  afirmă că este absolut necesară modificarea legii privind votul în diaspora pentru a fi eliminate obstacole de ordin tehnic în procesul votării.

Modificările propuse vizează înregistrarea în Registrul electoral şi online a celor care doresc să voteze la alegerile parlamentare, (când pentru prima dată va fi utilizat votul prin corespondenţă) dar şi crearea unui număr mai mare de secţii de votare.

Maria Ligor a prezentat, în  cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele unei analize care arată că, dacă modificările nu vor fi operate, vom avea un număr mult mai mic de secţii de votare  comparativ cu anul 2012 (exemplu, Italia, unde anul acesta ar urma să fie doar 11 secţii faţă de 56 la ultimul scrutin).

''În esență, sunt   doua  intervenții, sunt intervenții, după părerea noastră,  minimale, punctuale,  care nu modifică esența legii sau soluțiile pe care legiuitorul le-a identificat și acestea doua intervenții vizează pe de o parte, completarea cu secții  de votare și cu secții la propunerea MAE, propunere  care trebuie însă să fie aprobată de AEP, instituția  care are controlul  asupra procesului electoral, și a doua  modificare, cea a introducerii  posibilității listelor suplimentare la toate secțiile de votare, fără deosebire. În esență, această modificare   nu face decât să alinieze regimul alegătorului din străinătate cu cel  din țară. Și în țară alegătorul poate vota și la o  alta secție  decât la cea la care este arondat dacă este în interiorul  circumscripției de care aparține. În egală măsură considerăm că trebuie să existe același tratament și pentru românul cu domiciliul sau reședinta in străinătate", a spus Maria Ligor.

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, a  precizat că va continua şi săptămâna viitoare consultările  pe acestă temă cu partidele parlamentare.

Amintim că guvernul intenţionează să modifice prin OUG legea electorala în ceea ce priveşte votul românilor din diaspora.
 Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza