Care sunt regulile campaniei electorale

De astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale de la 5 iunie. Candidaţii au la dispoziţie 30 de zile pentru a convinge alegătorii să le acorde votul la scrutinul din 5 iunie.

Adăugat: 6 Mai 2016
Ultima actualizare:6 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Candidaţii, partidele politice, alianţele politice sau cele electorale, precum şi cetăţenii au dreptul să-şi exprime opiniile prin mitinguri, adunări şi utilizarea mijloacelor de informare în masă.

Potrivit legii este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în şcoli şi universităţi pe perioada de desfăşurare a cursurilor.

Locurile speciale destinate afişajului electoral trebuie să fie situate în zone frecventate de cetăţeni, însă fără a afecta circulaţia pe dumurile publice.

Pe un panou electoral, fiecare partid politic ori candidat independent poate aplica un singur afiş.

Sunt interzise afişele electorale care evocă prin culori sau alte semne grafice simbolurile naţionale ale României sau ale altui stat.

Pentru scrutinul de luna viitoare sunt organizate peste 18.000 de secţii de votare.

Ministrul de interne, Petre Tobă, dă asigurări că acţiunile de pregătire a alegerilor se desfăşoară conform calendarului.    

Primarii vor fi aleşi pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal, în timp ce consilierii locali şi judeţeni se aleg pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Candidaţii înscrişi în cursa electorală pentru alegerile locale au la dispoziţie 30 de zile, începând de astăzi, pentru a convinge alegătorii să le acorde votul la scrutinul din 5 iunie.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
6 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza