Candidatul Marii Britanii, Julian King, avizat pozitiv pentru postul de comisar european

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a oferit lui Julian King, care a fost şi înalt funcţionar european în decursul carierei sale, un post de comisar pentru probleme de securitate.

Adăugat: 14 Septembrie 2016
Ultima actualizare:14 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Discuţii în Parlamentul European. Foto: Alina Stănuţă
trimite pe mail

Britanicul Julian King, fost până de curând ambasador al ţării sale la Paris este propunerea Londrei pentru un post de eurocomisar.

Predecesorul său şi-a dat demisia după anunţarea rezultatelor Brexitului, iar Julian King va trebui să îndeplinească un rol dificil, mai ales în perioada în care Marea Britanie încă nu a confirmat oficial decizia de ieşire din UE prin invocarea articolului 50.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a oferit lui Julian KIng, care a fost şi înalt funcţionar european în decursul carierei sale, un post de comisar pentru probleme de securitate.

Luni au avut loc audierile candidatului britanic, care a afirmat că va susţine "interesul general european". 

Candidatul Marii Britanii pentru postul de comisar european pentru securitatea Uniunii, Julian King, a primit din partea Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European aviz pozitiv.

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, declara la Strasbourg că membrii comisiei au înaintat o scrisoare de recomandare conferinţei preşedinţilor Parlamentului European.

"Scrisoarea este foarte clară în materie de competenţe, claritate, hotărâre că el va activa ca un gardian al Tratatului UE. Este în interesul Uniunii, este bine pregătit, înţelege provocările mandatului său de comisar european", a susţinut Claude Moraes.

Confuzie şi incoerenţă

Membru al Comisiei LIBE, europarlamentarul PNL Traian Ungureanu spunea că prin audierea candidatului Marii Britanii, Julian King, se continuă un joc de confuzie şi incoerenţă pe două planuri: britanic şi european. 

"Aşadar, King e comisar al unui stat care e în punctul de a părăsi UE, UE sau mai bine zis Juncker propune un comisar după ce reproşează parlamentarilor britanici prezenţa în parlament, aceeaşi persoană le spune englezilor "Ce căutaţi aici?" şi-l numeşte pe King. În acelaşi timp, vineri are loc o întâlnire a şefilor de stat la Bratislava la care Marea Britanie nu va fi prezentă. Unde e coerenţa aici? Nicăieri. Cred că ce putem spune e că momentul ăsta defineşte starea de nepregătire şi confuzie generală de ambele părţi.  eporter: Joi este aşteptat votul în plenul Parlamentului European pentru noul comisar din partea Marii Britanii", a spus Traian Ungureanu.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
14 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza