Bulgaria vrea să fie tranzitată de gazoductul care va traversa Marea Neagră

O decizie de ocolire a Bulgariei de către gazoductul care va traversa Marea Neagră i-ar aduce acesteia pierderi economice importante.

Adăugat: 7 August 2016
Ultima actualizare:7 August 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Bulgaria îşi doreşte ca teritoriul său să fie tranzitat de gazoductul care va traversa Marea Neagră ocolind Ucraina, a afirmat premierul Boiko Borisov într-o convorbire pe care a avut-o ieri cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Discuţia dintre cei doi lideri a avut loc înaintea unei importante reuniuni ruso-turce, în cadrul căreia s-ar putea discuta şi despre traseele alternative ale gazoductului.

O decizie de ocolire a Bulgariei i-ar aduce acesteia pierderi economice importante.

Borisov şi Putin au decis crearea unor grupuri de lucru ce vor analiza posibilitatea realizării proiectelor în domeniul gazelor, petrolului şi a energeticii nucleare, la care Bulgaria a renunţat din diferite motive în urmă cu patru-cinci ani.

Convorbirea telefonică a avut loc la iniţiativa lui Borisov, la numai o zi după ce a primit o scrisoare încurajatoare din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

În perioada 5-6 septembrie, sub egida Comisiei, la Varna va avea loc o primă masă rotundă dedicată gazoductului South Stream.

Borisov a adresat un apel liderilor politici bulgari să se unească în vederea realizării, cu sprijinul Uniunii şi participării Rusiei, a celor trei proiecte în care au fost investite sute de milioane de euro.

"În caz contrar, ţara va avea de plătit două reactoare inutile, se va realiza gazoductul Turk Stream, gazoductele de tranzit vor traversa Grecia, iar cele peste 20 de miliarde euro investite în cursul anilor în sistemul modern de gazoducte se vor duce în vânt", a spus Borisov.Autor:
Petio Petkov, Bulgaria
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza