Bugetul de stat, criticat de Consiliul Fiscal

Consiliul Fiscal consideră că proiectul de buget pe anul 2016 se abate major de la toate regulile fiscale instituite de legislaţia naţională.

Adăugat: 9 Decembrie 2015
Ultima actualizare:9 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de buget pe anul 2016 se abate major de la toate regulile fiscale instituite atât de legislaţia naţională, cât şi de tratatele europene semnate de România, consideră, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

O astfel de abordare fiscal bugetară, cu impact permanent asupra deficitului bugetar, este foarte probabil să genereze costuri economice şi sociale care să depăşească efectele pozitive pe termen scurt ale relaxării fiscale, este de părere acesta.

În aceste condiţii, organismul citat recomandă Guvernului accelerarea măsurilor de reformă structurală cu impact asupra ratei de colectare a veniturilor bugetare şi asupra eficienţei cheltuirii banilor publici.

De asemenea, potrivit instituţiei, este indicată recuperarea întârzierilor mari şi urgentarea implementării programului cu Banca Mondială semnat în 2013 de către România cu privire la modernizarea sistemului de administrare a veniturilor bugetare.

"Evaluările Consiliului fiscal indică o probabilitate ridicată de apariţie a unui gap negativ de venituri la nivelul anului 2016 (0,3% din PIB), având drept sursă o probabilă supraevaluare a veniturilor din TVA", mai menţionează comunicatul de presă.

Consiliul Fiscal precizează că amânarea unor măsuri de relaxare pentru 2017 a diminuat presiunea pe termen scurt, dar legiferarea recentelor majorări salariale în sectorul public a readus în atenţie riscul unui derapaj fiscal de proporţii pentru anul viitor.Autor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
9 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza