Boghicevici propune "Voucherul cultural" pentru bugetari

Bugetarii ar putea beneficia de un "voucher cultural" în valoare de 125 lei pentru cumpărarea de cărţi, bilete la evenimente culturale, spectacole de teatru, muzee sau operă.

Adăugat: 27 Decembrie 2014
Ultima actualizare:27 Decembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Claudia Boghicevici, deputat PDL
trimite pe mail

Iniţiativa aparţine deputatului PDL, Claudia Boghicevici, care a depus la Parlament, în luna decembrie, un proiect de lege în acest sens.

Ea menţionează că prin această propunere doreşte să ofere cadrul legal pentru şanse egale în ceea ce priveşte accesul la cultură a angajaţilor din sistemul bugetar şi să stimuleze creşterea gradului de acces şi participare la cultură.

Documentul prevede că voucherul va fi acordat o singură dată, iar fondurile vor asigurate de la bugetul de stat prin Ministerul Culturii.

"Vedem cu toţii că singurele forme prin care majoritatea cetăţenilor au acces la cultură sunt emisiunile tv. Mondenităţile sunt cele care sunt de multe ori emisiunile la care se uită toţi românii. Este vorba de un voucher cultural în valoare de 125 lei, prin care se vor putea deconta cărţi, abonamente la filarmonică, operă. Noi le-am gândit în sistem nominal pentru că sunt pentru această categorie de cetăţeni care au venituri reduse şi nu îşi permit aceste cheltuieli", consideră Camelia Boghicevici.

Criteriile de intocmire, acordare şi repartizare a voucherelor se stabilisc, prin ordin comun, de Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor Pubice şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

De menţionat că potrivit unui sondaj Eurobarometru, dat publicităţii de Comisia Europeană şi realizat în perioada 26 aprilie-14 mai 2013,  jumătate dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni.

Procentul este inferior mediei europene, care este de aproape 70%.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Decembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza