Bogdan Chiriţoiu: 11 companii suspectate de "licitaţii trucate"

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a anunţat că au apărut indicii care conduc la suspectarea de încălcarea regulilor de concurenţă a 11 firme.

Adăugat: 17 Februarie 2012
Ultima actualizare:17 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul Concurenţei investighează o posibilă înţelegere între 11 companii, la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei pentru atribuirea unor contracte pentru întreţinerea şi administrarea unor străzi din Bucureşti.

Reprezentanţii Consiliului au efectuat, deja, inspecţii la Administraţia Străzilor, pentru că legea interzice orice înţelegeri între agenţii economici care afectează libera concurenţă.

Contracte de 347 de milioane de euro

Valoarea totală estimată a contractelor încheiate cu cele 11 companii, pentru perioada 2011 -2014, este de 347 de milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat că a trecut la aceste investigaţii deoarece Consiliul Concurenţei suspectează încălcarea legii.

"Au apărut indicii sau lucruri care ne-au ridicat suspiciunea legată de această licitaţie de la nivelul Bucureştiului, şi atunci am deschis o investigaţie formală. Suspectăm încălcarea legii" a spus el.

Dacă se va constata că cele 11 companii au încălcat regulile de concurenţă, ele riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri.

"Dacă constatăm că firmele, în loc să concureze corect, s-au înţeles între ele şi în felul ăsta au crescut preţurile cu care au fost adjudecate contractele, atunci le vom da amenzi care ajung până la 10% din cifra de afaceri. Şi, fiind vorba de firme cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro pe an, ar putea să însemne amenzi de milioane de euro pentru fiecare din firmele implicate", a adăugat Chiriţoiu.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Din septembrie 2009, autoritatea română de concurenţă a adoptat noile instrucţiuni privind politica de clemenţa, instrucţiuni care se aplică atât înţelegerilor orizontale, cât şi restricţionărilor verticale foarte grave.

Cele 11 firme sunt suspectate de doi ani


Anchetele Curţii de Conturi au fost declanşate din cauza unor suspiciuni care datează de acum doi ani.
Informaţiile legate de aceste investigaţii nu au fost făcute publice din raţiuni de securitate.

"Ne ducem la firme, intram in sediile lor prin surprindere si le luam copii dupa documente, le copiem emailuri. De aceea nu spunem niciodata pe cine suspectăm, pe cine cercetam", a explicat Bogdan Chiritoiu, citat de Gandul.

Legea concurenţei, prevede ca orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei, în special cele care urmăresc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte , sunt interzise.

Cele 11 firme sunt:


        ►S.C. Tehnologica Radion S.R.L.
        ►S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L
        ►S.C. Straco Grup S.R.L.
        ►S.C. Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 S.R.L. (Delta A.C.M. 93 S.R.L.)
        ►S.C. Pro Cons XXI S.R.L
        ►S.C. RCV Global Group S.R.L
        ►S.C. Swietelsky Construcţii Feroviare S.R.L
        ►S.C. Strabag S.R.L
        ►S.C. Eurovia-Construct Internaţional S.A
        ►S.C. Global Service Proiect S.R.L
        ►S.C. Drum Concept S.R.L..Autor:
Adrian Cristea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza