BNR vrea să schimbe condiţiile de creditare

Bancherii au la dispoziţie două săptămâni pentru a negocia cu Banca Naţională a României noile reguli de creditare, postate pe pagina de internet a instituţiei.

Adăugat: 9 Septembrie 2011
Ultima actualizare:9 Septembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

BNR intenţionează să schimbe condiţiile de acordare a creditelor pentru persoane fizice, astfel încât să fie încurajate împrumuturile în lei.

Pentru obţinerea unui credit ipotecar în euro este nevoie de un avans de cel puţin 30%, în timp ce pentru creditul în lei avansul va fi de doar 15 procente.

Noile reglementări propun acordarea creditului de consum pentru o perioadă de cel mult cinci ani, iar pentru acest tip de credit să se aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată.

Proiectul tratează împrumuturile de consum cu ipotecă la fel ca orice alt credit de consum.

Fac excepţie de la aceste prevederi creditele pentru tratamente medicale, deces sau studii.

Acelaşi regim se va aplica şi creditelor de refinanţare a împrumuturilor imobiliare.

Schimbările vizează şi creditele pentru nevoi personale, care nu vor mai putea fi acordate pe o perioadă mai mare de cinci ani. 

Analistul financiar, Ionuţ Dumitru susţine că discuţiile de limitare a creditării a fost luat la nivel european.

"Practic, au fost discuţii la nivel european de limitare a creditului către aceste categorii de debitori, care nu au venituri în valută. BNR a luat măsuri de acest tip încă de prin 2004-2005. Regulamentul vine şi doar rafinează anumite aspecte ale regulamentelor existente şi aduce anumite limitări suplimentare pe zona de credit de consum, în- ce fel trebuie să fie ajustat în jos gradul de îndatorare cu potenţialul de a avea o depreciere a cursului, cu potenţialul de a avea o creştere de dobândă, cu potenţialul de a avea o scădere a venitului, şi ăsta e un element de noutate. Deci, practic, în ultimă instanţă, să-l îndatorezi mai puţin, a explicat Ionuţ Dumitr, redactorului RRA.

Proiectul BNR se află în dezbatere publică până la 20 septembrie.

Mai multe aici:http://www.bnr.ro/Proiecte-legislative-2204.aspxAutor:
Liza Diaconu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Mihaela Dragomir
Adăugat:
9 Septembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza